Hayatımızın en önemli unsuru trafik… Sadece kurallara uyarak, binlerce insanın hayatı kurtarılabilir.
76 milyon nüfusumuzun tamamına yakını sürücü, yolcu ya da yaya olarak hemen her gün trafiğin bir parçası olmak durumunda kalıyor.
Trafik kazaları; ülkemizde en çok can ve mal kaybına neden olan olayların başında gelmektedir. Fakat önlenmesi de mümkündür. Sadece kurallara uyarak, binlerce insanın hayatı kurtarılabilir.
Trafik kazalarının yüzde 90’dan fazlası, yol kullanıcılarının trafik kurallarını ihmal ve ihlal etmeleri sebebiyle meydana gelmektedir. Bu kural tanımazlık her yıl binlerce insanımızın kazalarda hayatını kaybetmesi, yaralanması ya da engelli olarak hayatını devam ettirmek zorunda kalmasıyla sonuçlanmakta ve oldukça önemli miktarda milli servetimizin heba olmasına neden olmaktadır.
Trafik sorununun çözümü noktasında hepimize önemli görevler ve sorumluluklar düşmektedir. İnsan odaklı yaklaşımlar ve güvenli bir trafik anlayışıyla, trafikte her an kurallara uyarak trafik kazalarının önüne geçebiliriz.
TRAFİK KURALLARINA UYMAK YASAL VE YAŞAMSAL SORUMLULUKTUR.
2013 yılında ülkemizde 1 milyon 206 bin 404 trafik kazası meydana geldi.
3 bin 659 kişi kaza yerinde hayatını kaybetti. 274 bin 323 kişi yaralandı. Maddi hasar 21 milyar 300 milyon lira.
Bu rakam, Ülkemizin Gayri Safi Milli Hâsılası’nın yüzde 1 buçuğu ve yıllık toplam Yatırım Bütçesi’nin yüzde 56’sıyla eşdeğer.
BU KONUDA HERKESİN SORUMLULUĞU VAR…
2011–2020 yılları arasında trafik güvenliğinin sağlanması ve trafik kazalarından kaynaklı ölüm vakalarının %50 oranında azaltılması amacıyla “Karayolu Trafik Güvenliği Stratejisi ve Eylem Planı yürürlüğe girmiştir.
Emniyet Genel Müdürlüğü, vatandaşlarımızın bilinçlendirilmesi amacıyla Trafik Kültürünün Oluşmasında Medyanın Rolü'nü dikkate alan bir proje yürütmektedir.
“Karayolu Trafik Güvenliği Strateji ve Eylem Planı" kapsamında yürütülen proje ile, gazete ve televizyon haberleri, eğlence programları, müzik klipleri, reklam filmleri ve dizilerde emniyet kemeri, hız kontrolü, cep telefonu, kırmızı ışık, kask kullanımı ile ilgili haberler ve görüntülerde trafik güvenliği bilincinin yerleşmesi hedeflenmiştir.
Medya'da trafik güvenliği hassasiyetinin oluşması ve doğru uygulamaların desteklenmesi amacıyla yerinde bilgilendirme yapan ekibimiz, 1,5 yıl içerisinde yönetici, gazeteci, yazar, sanatçı, yapımcı, yönetmen, senarist ve dizi oyuncularının yakın işbirliği ve desteği ile % 90’a varan oranlarda başarı sağlanmıştır.
2013Yılı Nisan ile 2014 yılı Nisan ayları arasını kapsayan izlemelerle elde edilen istatistiklerin değerlendirilmesi ve başarıların ödüllendirilmesi amacıyla "Trafik Güvenliği Medya Ödülleri" organizasyonu 16 Nisan Çarşamba günü Saat 19:00’da İstanbul Lütfi Kırdar ve Kongre Merkezinde düzenleniyor.
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Emniyet Genel Müdürlüğü, Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü’nün işbirliği ile gerçekleştirilen Trafik Güvenliği Medya Ödül Töreni; TURSAB, TÜVTÜRK, Medya Takip Merkezi, Master Medya ve Nevaistanbul İletişim ve Organizasyon Ajansının katkılarıyla düzenleniyor.