Teknolojinin insanlığa verdiği ve insanlıktan aldığı
Teknolojinin gelişmesi insanoğlunun varolmasından bu yana etkin olmuştur.
Bulunan en ufak bir alet veya cisim insanlık tarihinin gelecekteki büyük yardımcısı olmuştur.
Ampulün icadı,Telefonun icadı,Tekerleğin icadı vb. icatlar gelecekteki teknolijye öncülük ederek öncü teknoloji olmuştur.
Teknolojinin günden güne dahada gelişmesi insanlık tarihin en büyük kazanımıdır.
İnsan hayatının büyük bir bölümünü teknolojik aletler oluşturur.
Özellikle iletişim konusunda teknolojinin gelişmesi ve insanlığa hitap etmesi çok büyük algı oluşturmuştur.
Eskiden evlerde kullandığımız kablolu ve ankösürlü telefonların yerine, kablosuz dokunmatik telefonların icat edilmesi herkez tarafından kolay ulaşılabilen bir faktör olmuştur.
İnternetin bulunması, bilgisayarın icadı ,tabletlerin icadı, insani özellikleri içinde barındıran robotların icadı insanlık tarihine en büyük katkıyı sağlamıştır.
Ve bu süreçte gelişen sosyal medyalar konuşabilme yazışabilme gibi birçok faaliyetleri gerçekleştirerek, medyaların ortaya çıkması gelecekteki kaybı gözler önüne seriyordu.
Yurtdışndaki insanlarla daha rahat ve kolay bir şekilde iletişime geçmek , fotoğraf ,video, ses kaydı gibi bir çok faaliyeti akıllı telefonlarda yapmak insanoğlunu telefona bağımlı bir hale getirmiştir. Ve insanlara bakınıldığı zaman telefon kişinin kalbiymiş gibi bir organ yer edinmiş ellerde.
İnsanoğlunun tarih, felsefi ,biyoloji ,bilimin gelişmesi ve kimya konusunda büyük bir ilerleme kaydetmeride tabiki teknolojinin gelişmesiyle oluşmuştur.
Teknolojik laboratuvarlada yapılan analizler ,sağlık laboratuvarları ,Gıda laboratuvarları, Hastanelerdeki emarlar ,ultrasyonlar, filmler, Arabaların gelişmesi helikopterler ve hava araçların gelişmesi teknolojinin varlığının yok sayılamaz kanıtıdır.
Yüksek gökdelenler, Farklı farklı desenli işyerlerinden, yazın soğutup kışın ısıtan klimalarımıza kadar herşey insanoğlunun hayatında vazgeçilmez yer edinen teknolojnin sayesindedir.
Bu kadar faydanın yanında hiç kaybı yok demek imkansızdır.
İnsanlığa verdiği kadar insanlıktan aldığı bazı şeyler mutlaka vardı.
Teknoloji düzenli ve belli nedenler için kullandığında gerçekten hiçbir kayıp yok ama gelin görün ki toplumumuzda çok farklı amaçlar için ve düzensiz bir şekilde kullanılır.
Böyle olduğundan topluma tabiiki zararları vardır.
En basiti sosyal medyalarda kullandığımız kısaltmalı kelmeler okumamızın düşmesine ve kekelememize sebep olur ama bunun hiç farkında değiliz
En büyük kaybı ise aile içi iletişimi bitirmiş olmasıdır.
Bilinçsizz bir şekilde,faydalanmak yerine zararlanmak için saatlerce vazgeçmeden kullandığmzı için aile içi iletişimi bitirir ve ciddi ailevi sorunları oluşturur.
İnsan sağlığı açısındanda etkisi vardır.
Kullandığmız teknolojik aletlerin yaydığı radyoaktif dalgalara aşırı maruuz kaldığmızdan dolayı kulağımızın içinde denge merkezimizide etkilemiş ve vertigo isimli denge bozukluğu hastalık yaygınlaşmştır.
Gözlerin sulanması,boynun tutulması ve uzun süre kullandığımız teknolojik aletin başından kalmamız sağlığımıza etki eden etkenlerdendir.
Düşünme yetimizin zamanla kısıtlanması, hayatı teknolojinin sınırları içinde hapsederek geçirmek ruh dengemize zararlarındandır.
Teknoloji faydalanmak içindir zarar için değildir.
Bilinçli bir şekilde kullanmamızda hiçbir engel ve zarar yoktur.
M.Mazlum Baykal.