Siirt, devlet destekli projelerle her yıl üretim alanını genişletiyor ve yaklaşık 14 bin üretici tarafından 400 bin dekarlık alanda Siirt Fıstığı yetiştiriliyor.
Ancak hasat sezonu başladığında, kuraklık ve olumsuz hava koşulları nedeniyle üreticilerin verim kaybı yaşayacağı öngörülüyor.
Siirt Fıstık Üreticileri Birliği Başkanı Şuayip Aslan, bu yıl "var yılı" olmasına rağmen kuraklık sebebiyle beklentilerin aşağı çekildiğini ifade etti. Normal koşullarda 70 bin ton yaş fıstık ve 30 bin ton işlenmiş (kavlak) fıstık beklenirken, kuraklık nedeniyle yaş fıstıkta beklentinin 30 bin ton, kavlak fıstıkta ise 12 bin ton olduğunu belirtti.
Aslan, geçen yıl "var yılı"nda 55 bin ton yaş, 20 bin ton kavlak fıstık üretildiğini, ancak geçen yılın "yok yılı" olarak kabul edildiğini hatırlatarak bu yıl verim artmasına rağmen beklentileri karşılamayacağını söyledi. Sulamanın önemine vurgu yaparak, devletten fıstık ağaçlarının sulanması için destek talep etti.
Üreticilerden Abdullah Nergiz, bu yıl sıcaklar ve sulama imkanının eksikliği nedeniyle yüzde 30-40 arası kayıp yaşandığını ifade etti. İbrahim Nergiz ise sulama imkanı olsaydı daha kaliteli ürün elde edebileceklerini ancak kuraklık nedeniyle "var yılı"nın neredeyse "yok yılı"na dönüştüğünü belirtti.
Siirt Fıstığı, büyük çoğunluğu ihraç edilen talep gören bir ürün olarak biliniyor. Meyve ağaçlarının bir yıl meyve verip, diğer yıl vermemesi veya çok az vermesi halk arasında "var yılı" ve "yok yılı" olarak adlandırılıyor.