Tüysüz fay hatlarının kazılmasının amacını şu şekilde açıkladı:

TGRT'nin haberine göre, "Depremlerin ne büyüklüklerde olduğunu bilmek çok önemlidir. Geçmişi bildiğimizde, geleceği tahmin etme olasılığımız artar. Gelecekte bir deprem olur mu sorusunun yanıtını, o fay hattında geçmişte nerede, ne zaman, hangi büyüklükte deprem olduğunu bilerek verebiliriz. Bu kesin bir sonuç vermez, ancak bir öngörü sağlar."

Tüysüz, Kahramanmaraş bölgesinde bu büyüklükte bir depremin beklendiğini uzun yıllardır belirttiklerini ve burada meydana gelen depremlerin sürpriz olmadığını ifade etti. Marmara depremi konusunda da uyarılarda bulunan Tüysüz, "Marmara'da büyük bir depremin yaklaştığını söylüyoruz. Bunu nasıl belirliyoruz? Kuzey Anadolu Fay hattının geçmişine bakarak. Bu fay hattı düzenli olarak kaç yılda bir deprem üretmiş, kaç şiddetinde olmuş buna bakmak gerekiyor. Deprem haritası tarih tarih not alınıyor. En kritik nokta depremlerin şiddeti ve bu haritanın netleştirilmeye çalışılmasıdır. Ancak yer küre sürekli hareket halinde olduğu için tahminler not alınıyor. Kesin tarih vermek imkansız ama tahminler doğrultusunda kesinlikle tedbirler almak önemlidir." ifadelerini kullandı.

465201

Türkiye'deki en aktif fay hattının Kuzey Anadolu Fay hattı olduğunu vurgulayan Tüysüz, Marmara'daki depremlerin yıkıcı olmasının nedenini ise nüfus yoğunluğuna bağladı.

Dört İl İçin Deprem Uyarısı

Tüysüz, stres biriktiren fay hatlarının geçtiği şehirleri İstanbul, Bingöl, Bursa ve Tunceli olarak sıralayarak bu bölgelerde yaşayanların deprem konusunda daha dikkatli ve tedbirli olması gerektiğini belirtti.

Kaynak: (Haber Merkezi)