Güncellenen yönetmelikle birlikte; muayenehaneler, poliklinikler, tıp merkezleri ve tüm özel sağlık kuruluşlarında sunulan sağlık hizmetlerine dair kapsamlı düzenlemeler hayata geçirildi. TRT Haber'in aktardığına göre, tıp merkezlerinin Türkiye Sağlık Hizmetleri Kalite ve Akreditasyon Enstitüsü (TÜSKA) tarafından akredite edilmesi zorunlu hale getirildi. Ayrıca, tıp merkezlerinde açılacak doğum üniteleri için yeni kriterler belirlendi.

Kayıt ve arşiv sistemlerinde dijitalleşmeye gidilerek, elektronik ortamda kayıt ve bildirim zorunluluğu getirildi. Hasta güvenliği açısından önemli olan tüm tıbbi işlemler, bilimsel standartlara uygunluk açısından denetlenecek. Ayrıca 24 saat kesintisiz hizmet verebilecek donanıma sahip tıp merkezlerinde acil servis ve cerrahi müdahale birimleri açılabilecek. Tıp merkezlerinde yapılabilecek cerrahi işlemlere ilişkin kriterler de güncellendi.

Yeni özel sağlık kuruluşlarının açılması ve kadro taleplerinin değerlendirilmesi, bundan böyle yıllık planlamalar çerçevesinde yürütülecek. Öte yandan, 1219 sayılı Kanun gereğince hekimlik mesleğinden men edilen kişilerin sağlık kuruluşu açmaları tamamen yasaklanırken, ruhsatı iptal edilenlerin ise 5 yıl süreyle yeni bir sağlık kuruluşu kurmalarına izin verilmeyecek.

İki veya daha fazla polikliniğin birleşerek tıp merkezine dönüşmesine olanak sağlanırken, bu birleşmeye teşvik amacıyla ruhsat sayısı kadar yeni kadro hakkı tanınacak. Ayrıca, muayenehanelerde yapılabilecek tıbbi işlemler modern tıp ilkelerine uygun şekilde yeniden tanımlandı.

Fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezlerinde sunulacak hizmetlerin niteliğini artırmak adına, bina ve fiziki şartlara yönelik yeni standartlar getirildi. Sağlık Bakanlığı, risk odaklı ve şeffaf bir denetim anlayışıyla çok yönlü kontrol mekanizmalarını geliştirmeye devam ediyor.

Kaynak: haber merkezi