Yağışlar, Türkiye'nin 7 bölgesinin tamamında normalden düşük seviyede gerçekleşti, ancak Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde geçen yıla göre artış gözlendi.
Meteoroloji'nin "Normalin Yüzdesi Metodu"na göre hazırladığı meteorolojik kuraklık durumu haritasına göre, Marmara Bölgesi, Karadeniz'in neredeyse tamamı ve diğer birçok bölge "şiddetli kurak (acil durum)" olarak değerlendirildi. Ancak İzmir, Aydın, Denizli, Muğla, Antalya ve Mersin gibi bölgeler "normal ve üzeri" yağış alarak (risk yok) ayrıldı. Ayrıca, Erzincan-Tunceli ile Muş, Bitlis, Van, Siirt ve çevreleri de aynı şekilde "normal ve üzeri" olarak sınıflandırıldı.
Ağustos ayı yağışları bakımından en fazla yağış Rize'de kaydedildi (106,5 milimetre), en az yağış ise Mardin'de görüldü (0,4 milimetre). Yağışlar normaline göre en fazla azalma gösteren il ise yüzde 96 ile Amasya oldu.
Ağustos ayındaki ortalama yağışlı gün sayısı normalde 3 iken, 2023 Ağustos ayında bu sayı 2,6 olarak belirlendi. Yağışlı günler en çok Doğu Karadeniz, Erzincan, Erzurum, Kars, Ardahan, Ağrı ve Iğdır çevrelerinde 5-10 gün arasında gerçekleşti, Trabzon ve Rize çevrelerinde ise 10-15 gün aralığında yağış oldu.
Bölge bazında yağış miktarlarına bakıldığında, Marmara'da Ağustos ayı yağışları 19 milimetrenin altında kalarak yüzde 74 azaldı. Ege'de yüzde 63 azalışla 4,1 milimetre, Akdeniz'de yüzde 26 azalışla 5,8 milimetre, İç Anadolu'da yüzde 66 azalışla 3,5 milimetre, Karadeniz'de yüzde 64 azalışla 13,8 milimetre, Doğu Anadolu'da yüzde 31 azalışla 7,4 milimetre, Güneydoğu Anadolu'da ise yüzde 3 azalışla 1,6 milimetre olarak kaydedildi.
Bu kuraklık durumu, Türkiye'nin su kaynakları, tarım, ve su temini gibi birçok sektörü olumsuz etkileyebilir ve kuraklıkla başa çıkmak için gerekli önlemlerin alınması önemlidir.