Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu, havuz, hamam ve kaplıca gibi ortamlarda maymun çiçeği virüsünün bulaşma riski hakkında bilgi verdi.
Yılancıoğlu, maymun çiçeği (mpox) virüsünün genellikle enfekte bir kişinin deri lezyonları, vücut sıvıları veya uzun süreli solunum damlacıkları yoluyla bulaştığını belirterek, "Virüsün ana bulaşma yolları düşünüldüğünde, yüzme havuzları, deniz veya diğer su kaynakları üzerinden bulaşma ihtimali oldukça düşük. Ancak, yüzme sırasında lezyonları olan biriyle cilt teması riski artırabilir." dedi.
Klorlanmış suyun virüsün hayatta kalmasına imkan tanımadığına dikkat çeken Yılancıoğlu, "Yüzme havuzlarında kullanılan klor seviyeleri virüsü etkisiz hale getirir. Bu yüzden, bakımı düzgün yapılan havuzlar genel olarak güvenlidir." ifadelerini kullandı.
Belirti gösterenler yüzme alanlarından uzak durmalı
Hamam ve kaplıcalar gibi diğer su kaynaklarıyla ilgili de net veriler bulunmadığını belirten Yılancıoğlu, "Genel olarak, uygun bakımı yapılan su kaynaklarının virüsün yayılma riskini düşük tuttuğu kabul edilir." diye ekledi.
Yılancıoğlu, hijyenin önemine dikkat çekerek, yüzme havuzlarında suyun uygun şekilde dezenfekte edilmesi ve yüzeylerin düzenli temizlenmesinin kritik olduğunu vurguladı. Ayrıca, belirti gösteren kişilerin toplu yüzme alanlarından uzak durmasının bulaşmayı önlemek açısından önem taşıdığını belirtti.
Ortak kullanılan eşyalar sonrası eller mutlaka yıkanmalı
Yılancıoğlu, yetkililerin, maymun çiçeği semptomları gösteren kişilerle yakın temastan kaçınılması gerektiğini hatırlatarak, "Kişisel hijyen kurallarına uyulması, ortak kullanılan eşyalara temas sonrası ellerin yıkanması virüsün yayılma riskini azaltabilir. Semptomları olan kişilerin izole edilmesi ve bulaşıcılık süresince toplumdan uzak kalmaları halk sağlığı açısından kritik öneme sahiptir. Özetle, maymun çiçeği virüsünün su yoluyla bulaşma riski düşük olsa da, hijyen kurallarına dikkat etmek ve enfekte kişilerle temastan kaçınmak büyük önem taşır." şeklinde sözlerini tamamladı.