Mardin’in Savur ilçesine bağlı Soylu Köyü, Mardin’in Savur ilçesinin kuzeyinde Diyarbakır’ın Bismil ilçesinin ise güneyinde yer alan binlerce yıllık bir köy.
Bismil ilçesine oldukça yakın olan köyün ilişkileri Mardin’den çok Diyarbakır’ın Bismil ilçesi ile. Aynı zamanda bu köyden zamanında göç eden binlerce kişi Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde oturuyor. Bismil ilçesinde Soylulular (Derişiler) Mahallesi denilen bir bölge dahi mevcut. Soylu Köyü, Bismil’in yanı sıra Batman’a da çok fazla göç verdi. Batman’ın yanı sıra, Diyarbakır’dan İstanbul’a Türkiye’nin birçok kentinde ve hatta yurtdışında dahi ikamet eden binlerce Soylu Köylü vatandaş var.
Çoğu Bismil ilçesine geldi
Zamanında yaşanan kan davaları, yıllarca süren kuraklık ve ardından doksanlı yıllarda yaşanan olaylar nedeniyle köy, çok fazla göç verdi. Köyden ayrılarak başta Bismil ilçesi ve Batman iline taşınan Soylu Köylüleri buralarda zamanla nüfusunu artırdı. Soylu Köylülerine halk arasında Dêrîşî deniliyor.
O dönemin yetersiz imkanları göçe zorladı
Savur’un Kürtçe adı olan Stewr, Kürtçede kısır, verimsiz anlamına geliyor. O dönemin imkanları ile Savur toprakları, taşlık ve kayalık yerler olması nedeniyle o dönemin teknolojik imkanları ile sürülmeye elverişsizdi.
Sulama imkanlarının olmaması ve o günün teknolojileri ile sürülememesi nedeniyle bu bölgeye ‘kısır’ anlamına gelen ‘Stewr’ adı verildi.
Savur’un toprakları aslında oldukça verimli, ancak yukarıda da belirttiğimiz gibi, o dönemin teknolojik imkanları ve sulama kanallarının, sondajların olmaması nedeniyle bu topraklar sürülemiyordu. Bu nedenle o dönem Savur ilçesine bağlı köylerin çoğu kuraklık nedeniyle göç ettiler. Bu göçlerin büyük bir çoğunluğu, Dicle Nehri kenarında verimli topraklara sahip olan Bismil ilçesinde son buldu, Bazıları ise Batman’a gitti. Diyarbakır ve Batman’ın yanı sıra İstanbul, İzmir ve Türkiye’nin birçok kentinin yanı sıra pek çok farklı ülkenin şehirlerinde de Soylu Köylüleri mevcut. Soylu Köyü, son yüzyılda adeta dünyaya insan ihraç etti.
Soylu (Dêrîş) Köyü oldukça eski bir tarihe sahip
Soylu Köyünü eski ismi Dêrîş yani tepe üzerindeki kilise, dêr kilise, riş de tepe demek. Köy tarihsel anlamda çok zengin bir köy olup binlerce yıllık bir tarihi geçmişe dayanmaktadır. Her evin altında koca mağaralar vardır ancak bu mağaraları turizme açmak yerine buralarda hayvanlar beslenmekte, büyük İskender’e ait hazineler ve kalıntılar bulunmuş köylüler hazineyi devlet birimlerine teslim etmiştir.
Soylu Köyü binlerce yıllık bir tarihe sahiptir büyük İskender döneminden kalma kalıntılar ve mezar kazma esnasında da büyük İskender'in bir hazinesi bulunmuştur mahallede her evin altında koca mağaralar bulunuyor.
Mardin il merkezine 120 km, Savur ilçesine 40 km, Diyarbakır'a 90 km, Bismil'e 35 km uzaklıktadır. Mahallenin iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir. Mahallenin ekonomisi hayvancılık ve tarıma dayalıdır. Mahallede, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamaktadır. Soylu Köyünün 2022 yılı nüfusu 645 olarak açıklanmıştır.