Şikayetlerin yaklaşık yüzde 97'si İngiliz ilaç şirketi AstraZeneca'nın ürettiği aşıyla aşılanan hastalardan geldi. Geri kalanı, Amerikan şirketleri Pfizer veya Moderna tarafından üretilen aşıları alanların şikayetleriyle ilgiliydi.
Gazeteye göre şu ana kadar toplamın yüzde 2'sinden azını temsil eden 175 tazminat talebi kabul edildi. Bu durumda kişilere bir defaya mahsus olmak üzere 120 bin sterlin (155 bin dolar) tutarında ödeme hakkı tanındı. 5,5 binden fazla şikayet reddedilirken bunların 519'u ise tıbbi muayene yapılmadan reddedildi.
Aşının geri çağrılması hakkında
AstraZeneca, mayıs ayında, neden olduğu nadir bir yan etkinin mağdurlarıyla yaşadığı hukuki mücadelenin ortasında, Covid-19 aşısının dünya çapında satış ve kullanımına ilişkin onayları iptal etmeye başladı.
Şirketin 5 Mart'ta aldığı karar uyarınca 7 Mayıs'tan itibaren Vaxzevria vektör aşısı artık Avrupa Birliği'nde kullanılamayacak. Önümüzdeki aylarda ilaç İngiltere'nin yanı sıra diğer ülkelerde de geri çağrılacak. Şirket, daha etkili olan ve virüsün yeni varyantlarına karşı koruma sağlayabilen ilaçlar nedeniyle piyasadan çekilen aşıyı artık üretmediğini veya satmadığını açıkladı.
2023'ten bu yana, coronavirüs aşısı olduktan sonra ölen veya ağır yaralanan kişilerin yakınları tarafından AstraZeneca'ya karşı açılan toplu dava, bir İngiliz mahkemesinde sürüyor. Mahkemeye ilk çıkan, Nisan 2021'de aşılandıktan sonra kan pıhtılaşması nedeniyle beyin kanaması geçiren ve geri dönüşü olmayan hasara maruz kalan Jamie Scott isimli oldu biri oldu.