Güneş atmosferinden kaynaklanan ve bilinen adıyla koronal delik olarak ifade edilen boşluk, Dünya'ya doğru bir Güneş fırtınasına neden olabilir.
Güneş patlamalarının yol açtığı manyetik fırtınalar, radyo frekanslarında kesintilere, iletişim ağlarında bozulmalara, uyduların işlevsiz hale gelmesine ve elektrik kesintilerine sebep olabilir.
Güneş Fırtınası Nedir?
Güneş'in yüzeyindeki koyu renkli güneş lekelerinde, Güneş'in manyetik alanında meydana gelen bir tür kısa devre sonucu ışın ve plazma patlamaları meydana gelir. Bu patlamaların sonucunda ise röntgen veya ultraviyole gibi ışınlar açığa çıkar. Büyük bir patlama ise milyarlarca ton maddeyi uzayın milyonlarca kilometre derinliğine saçabilir.
Güneş Fırtınasının Olası Etkileri:
Güneş fırtınası, Dünya atmosferine normalden fazla miktarda küçük dalga boylu radyasyon parçacığı girmesine neden olabilir. Bu durum, iletişim ve güç ağlarını olumsuz etkileyebilir. Radyo frekanslarında kesintiler, iletişim ağlarında bozulmalar, uyduların işlevsiz hale gelmesi ve elektrik kesintileri gibi olaylar yaşanabilir.
Tahminlere Göre Güneş Fırtınası Ne Zaman Olacak?
Uzmanlara göre, Güneş fırtınasının etkileri 2024'ün başlarında Dünya'yı etkileyebilir. NASA ise önceki tahminlerine rağmen Güneş fırtınası için 2025 sonlarını öngörüyor.
Güneş Maksimumu Tahmini:
Yapılan yeni bir araştırma, Güneş maksimumunun, beklenenden daha erken bir şekilde 2024'ün başlarında yaşanabileceğini gösteriyor. Bu tahmin, NASA'nın daha önce belirttiği 2025 sonlarına dair tahminle farklılık göstermektedir. (Haber: Erol Baran)