Diyarbakır’da et lüks oldu, et almak isteyen birçok vatandaş bütçesi kısıtlı olduğu için sakatatlara yöneliyor. Dana etinin kilosu 370 kuzu etinin kilosu ise 320 lirayı buldu. Bunun yanı sıra tavuk etinin kilosu da üst üste gelen zamlar ile yüz lirayı buldu.
Kelle paça ve işkembe takımı çok tercih ediliyor
Diyarbakır’da yıllardır özellikle kış aylarında sofraların vazgeçilmezi kelle paça. Genellikle küçükbaş hayvanların kafa ve ayaklarından yapılan kelle paça yemeği kış aylarında çok tüketiliyor. Bismil ilçesinde Bizim Et Kasabı’nı tercih eden vatandaşlar, temizlenmiş kelle paça takımını 310 lirete alabiliyor, temizlenmemiş ise 250 liraya mal oluyor.
Bunun yanı sıra, dalak, böbrek ve yürek gibi sakatatlar da ucuz ve faydalı olmaları sebebiyle oldukça tercih ediliyor.
D vitamini eksikliğini gideriyor bağışıklığı güçlendiriyor
Sakatat içeren yemekler doğru ve temiz yapıldığı zaman oldukça faydalı.
Evde yapılmış kemik suyu, paça çorbası, soğuk algınlığı, influnza, grip, nezle ve koronavirüs gibi hastalıklara karşı bağışıklığı güçlendirerek adeta bir kalkan oluyor.
Beslenme Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, kışın mutlaka sakatatların tüketilmesini tavsiye ediyor.
Güneydoğu ve Doğu Anadolu sofralarının vazgeçilmez yemeklerinden biri olan sakatatların aslında vücudumuza birçok faydası vardır. Sakatatlar, kırmızı ete oranla vitamin ve mineral açısından zengindir. Daha az yağ içeren yapısı nedeniyle kalori oranı düşük karbonhidrat ve enerji yönünden yüksektir. Sakatat kesimi yapılan hayvanların içinde kalan kısımlardır. Bu kısımlar yürek, karaciğer, kalın bağırsak (bumbar), böbrek, işkembe, beyin, baş ve akciğer gibi yerleridir. Kireçli suya batırılan organlar daha sonra sirke ile yıkanıp tuza bastırılarak temizlik aşamasından geçer. Daha sonra yöresine göre yemek yapılarak tüketilir.