Giresun'da gerçekleştirilen Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) Eylem Planı Bilgilendirme Toplantısı ve Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) oturumu sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Bayraktar, Türkiye'nin enerji politikalarına dair önemli bilgiler paylaştı.

Diyarbakır’da Yeni Dönem

Geçtiğimiz ay Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın (TPAO) ABD merkezli bir firmayla anlaşma yaparak Diyarbakır’daki dört sahada konvansiyonel olmayan petrol ve doğal gaz aramacılığına yönelik iş birliği başlattığını anımsatan Bayraktar, 2025 yılı içerisinde sondaj çalışmalarına başlanacağını belirtti. Bu adımın Türkiye enerji sektöründe yeni bir aşama anlamına geldiğini ifade etti.

Petrol Üretiminde Artış ve Yeni Hedefler

Bayraktar, Gabar’da üretimin 80 bin varile ulaştığını, yurt içi toplam petrol üretiminin ise 130 bin varilin üzerine çıktığını söyledi. Sakarya Gaz Sahası’nda ilk fazın tamamlandığını hatırlatan Bayraktar, günde yaklaşık 9,5 milyon metreküplük üretimle ikinci faz için çalışmaların sürdüğünü aktardı. Yeni keşiflerle birlikte mevcut rezervlerin artırılması için yoğun bir faaliyet yürütüldüğünü vurguladı.

Yurt Dışında da Faaliyetler Yayılıyor

Bayraktar, sadece yurt içinde değil, uluslararası alanda da aktif bir strateji izlediklerini söyledi. Azerbaycan ve Hazar havzasındaki iki yeni açık deniz sahasına ilgilerinin sürdüğünü açıklayan Bakan, Irak’ın kuzeyinden Basra bölgesine kadar farklı sahalarla da ilgilendiklerini dile getirdi. Ayrıca Rusya’da aktif bir saha çalışmalarının bulunduğunu ve bu faaliyetlerin kapsamının genişletileceğini belirtti.

Afrika ve Asya’da Yeni Açılımlar

Türkiye’nin Somali’de kara ve deniz bloklarında arama faaliyetlerine başladığını ifade eden Bayraktar, 10 Nisan’da imzalanan anlaşmayla Somali’de üç karasal blok ilave ettiklerini, mayıs sonunda açık denizde sismik veri toplama çalışmalarının tamamlanacağını ve yıl sonuna kadar sondaj kararı alınacağını söyledi.

Yeni Uluslararası İş Birlikleri

Pakistan açık denizlerinde arama yapmak için Pakistan devlet şirketiyle imzalanan anlaşmaya da değinen Bayraktar, Türkiye'nin son yıllarda denizlerde arama ve üretim kabiliyetinin bu anlaşmalarda etkili olduğunu vurguladı. Bulgaristan ile deniz sahasında bir blok için, Macaristan'ın MOL şirketiyle ise hem Macaristan’da hem de yurtdışında stratejik ortaklık kurulduğunu aktardı.

Türkmenistan ve Libya Gündemde

Türkmenistan'dan 1 Mart itibarıyla doğal gaz alımının başladığını açıklayan Bayraktar, bu ülkede petrol ve gaz sahalarına yönelik çalışmaların sürdüğünü, Libya ile de yeni anlaşmaların kısa süre içinde kamuoyuyla paylaşılacağını duyurdu.

LNG’de Yeni İmkanlar

Bayraktar, enerji ithalatını azaltmak için üretim kapasitesini artırmanın yanı sıra kaynak çeşitliliğini de önemsediklerini belirterek, daha uygun maliyetli LNG alımıyla ilgili yeni iş birliklerinin gündemde olduğunu söyledi. Türkmenistan’dan alınan uygun fiyatlı gazın buna örnek olduğunu belirtti ve benzer çalışmalara devam edileceğini ifade etti.

Kaynak: AA