Aydınlık’ta Ekrem Demir’in haberine göre; Tarlada pamuğun gelişiminden memnun olan çiftçi, bu yıl yüksek rekolte bekliyor. Ancak geçen yıllarda açıklanan fiyatlar, “Bu yıl da öyle mi olacak?” diye çiftçiyi endişelendiriyor. 

Diyarbakır Pamukçular Birliği Başkanı Hasan Vural, yaptığı değerlendirmede çiftçinin bu sene pamuk ekiminden kaçmaması için değerinin verilmesi gerektiğini ifade etti.

Pamuğun tekstil başta olmak üzere sanayinin birçok dalında pamuk ürünleri kullanıldığını ifade eden Hasan Vural, “Önceki yıllarda pamuk fiyatları, çiftçiyi hayal kırıklığına uğrattı. Önceki yıllarda pamuk fiyatları iyi idi. Geçen yıl kilo başına 5 lira zarar etti, önceki sene 4 lira zarar etti. Şu anda da piyasalarda kilosu 20- 22 lira. Bir simit, çay parası değil.” diye konuştu.

I M G 8526

VURAL, 1 KİLO PAMUK MALİYETİ 32 LİRA 

Tarlada pamuğun şu an iyi göründüğü bilgisini veren Hasan Vural, “Bu sene bir terslik olmazsa rekolte iyi olacak, dönümde 5-6 yüz kilo alırız.” dedi. 

Üreticinin şu ana kadar yaptığı harcamalar üzerinden maliyet hesabı yapan Hasan Vural, şunları kaydetti:

“Bu sene şu ana kadar 1 kilo pamuğun maliyeti 30 lirayı buldu. Bundan sonra hastalık gelirse ilaçlama maliyeti biner, sonra koza açıcı olan defoliant atacağız, maliyete eklenecek. Nakliye ve biçer makinesi ücreti de eklenecek. Kanaatimce maliyet, kiloda 32 lirayı geçecek. Kilo fiyatı 35 lira olursa çiftçi 2,5 lira kazanmış olur. Biz buna razıyız.”

Çiftçinin varını yoğunu tarlaya döktüğünü kaydeden Diyarbakır Pamukçular Birliği Başkanı Hasan Vural, fiyat belirleme yöntemiyle ilgili de şöyle konuştu: “Biz maliyeti 32 lira çıkartıyoruz, Tarım İl Müdürlüğü 20 lira çıkartıyor. Gerçek maliyeti Tarım İl Müdürlükleri, pamuk üreticileri, ziraat odaları toplanacak ve tespit edecek. Biz maliyetimizi biliyoruz, çıkartıyoruz. Çiftçi ekonomist kadar ekonomist, hesap uzmanı kadar hesap uzmanı olmuş, herkes hesabını biliyor ama Tarım İl Müdürlüğü bunu düşünmüyor.”

PAMUK DESTEKLE TARIM ŞAHLANIR 

Verimli tarım için her türlü imkâna sahip olunduğunun altını çizen Vural, “Pamukta ihtiyacın yarısını ithal ediyoruz, cari açık artıyor, enflasyon artıyor. Onun için tam kapasiteyle üretim yapmamız lazım ki ithalat azalsın. Ekonominin kurtuluşu da üretim, üretim, üretim… Her şeyimiz var ama kullanamıyoruz. Yeterli destek, teşvik yok, sanayiciye, ihracatçıya verilen desteğin yarısını tarıma verseler inanın tarım şahlanır.” diye konuştu.

Kaynak: Aydınlık