6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin ardından, 23 ilde yaklaşık 200 bin hektar alanda mikrobölgeleme etüt çalışmaları tamamlandı.

6 Şubat depremlerinden etkilenen Kahramanmaraş, Gaziantep, Hatay, Malatya, Osmaniye, Diyarbakır, Adana, Şanlıurfa, Kilis, Van, Erzurum, Manisa, Karabük, Düzce, Kocaeli, Bolu, Bingöl, Kayseri, Denizli, Burdur, Kütahya, Çorum ve Kırşehir’de toplam 200 bin hektarlık alanda mikrobölgeleme çalışmaları tamamlandı.

23 Ilde Afet Risk Calismalari Tamamlandi 293A1329

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, olası afet risklerine karşı yerleşim yerlerinin doğru seçilmesi ve yapılaşma yapılacak bölgelerdeki tehlikelerin belirlenmesi amacıyla çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda, Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü tarafından yapılacak yerleşim alanlarında mikrobölgeleme etüt çalışmaları yapılarak, bu alanların yapılaşmaya uygun olup olmadığı inceleniyor.

Detay1729492081145338

Heyelan ve kaya düşme riski olan bölgeler belirleniyor

Afetlere dayanıklı şehirlerin oluşturulmasını amaçlayan mikrobölgeleme çalışmalarından biri de Tunceli’de sürüyor. Aktif fay hatları üzerinde yer alan ve 6 Şubat’taki depremlerde bin 700 yapının ağır hasar aldığı Tunceli’de, 6 bin 200 hektarlık alanda çalışmalar devam ediyor. Sekiz ayrı noktada yürütülen çalışmalarla, ilçelerdeki afet riskleri tespit ediliyor. Heyelan ve kaya düşme riski olan bölgelerin sınırları belirleniyor.

Tunceli’de ise 6 bin 200 hektar alanda süren çalışmaların son aşamaya geldiği bildirildi. Bakan Murat Kurum, kentteki çalışmalara dair görüntüleri sosyal medya üzerinden paylaşarak, “Afetlere dayanıklı şehirler inşa etmek için riskli bölgelerde mikrobölgeleme çalışmalarıyla güvenli yerleşim alanlarını belirliyoruz. Ayrıca, TOKİ ile yeni binalarla yapı stokumuzu güçlendiriyoruz” dedi.

23 Ilde Afet Risk Calismalari Tamamlandi B403B279

Bakan Murat Kurum, Tunceli’de yapılan çalışmalara dair görüntüleri sosyal medya üzerinden paylaşarak, afetlere dirençli şehirler için güvenli yerleşim alanlarının belirlenmesine yönelik mikrobölgeleme çalışmalarının önemine vurgu yaptı.

Zemin etüt ve sondaj çalışmaları yapılıyor

Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü Yer Bilimsel Etüt Dairesi Başkanı Ayşe Çağlayan, mikrobölgeleme çalışmalarına ilişkin yaptığı açıklamada, özellikle Kuzey Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu Fay Hattı ve Batı Anadolu’daki aktif faylar ile diri fay hatlarının etkilediği yerleşim alanlarında sondaj, jeofizik ve paleosismolojik çalışmalar yapıldığını belirtti. Bu çalışmalarla, yerleşime uygun ve uygun olmayan alanların net bir şekilde tespit edildiğini söyledi.

İmar planları bu raporlar doğrultusunda şekillenecek

Tunceli’nin Merkez, Malazgirt, Hozat, Pülümür ve Çemişgezek ilçelerindeki çalışmaların tamamlandığını belirten Çağlayan, Nazımiye, Pertek ve Ovacık’taki çalışmaların ise bitmek üzere olduğunu ifade etti. Belediyelerin, imar planlarını bu etüt raporları doğrultusunda güncelleyebileceklerini belirten Çağlayan, bu çalışmalar sayesinde afetlere dayanıklı şehirlerin planlanacağını vurguladı.

Kaynak: İLKHA