Günümüzde birçok kişinin sıkça karşılaştığı sağlık sorunlarından biri olan boyun ağrısı, özellikle sık cep telefonu kullanan, masa başı çalışan veya bilgisayar başında saatler geçiren ve düz yastıkta uyuyan kişilerde görülmektedir.

Özellikle masa başı çalışan ve akıllı telefon kullanan bireylerde boyun fıtıkları ciddi bir sorun haline gelmiştir. Bu fıtıklar, her yaş grubunu, hatta çocukları ve gençleri daha çok etkilemektedir. Boyun fıtığı, omurlar arasındaki kıkırdağımsı diskin ortasındaki yumuşak jölemsi kısmın dışarı sızması sonucu oluşur. Dışarı çıkan disk materyali, omurga kanalının ortasından fıtıklaşırsa omuriliğe, kanalın yanından fıtıklaşırsa kola giden sinirlere baskı yapabilir ve ağrılı veya ağrısız olabilir.

Orta bölümden çıkan fıtıklarda ağrı, omuzlarda, boyunda ve kürek kemiklerinde veya sırtta hissedilebilir. Yan tarafta oluşan fıtıklarda ise kol ağrısı, uyuşma, karıncalanma veya güçsüzlük hissi görülebilir. Ensede ağrı, boyun, omuz ve sırta vuran ağrılar, boyun hareketlerinde kısıtlılık, kas spazmı, kollarda ve ellerde uyuşma, incelme ve kas gücü azalması gibi belirtiler yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir.

Hangi Hastalıklarla Karışabilir?

Boyun fıtığı, başka hastalıklarla karışabilir veya yanlış teşhis edilebilir. Bu karışıklıklar zaman kaybına neden olabilir. Boyunda bir tümöral oluşum olup aylarca yanlış ellerde tedavi gören hastalar bulunmaktadır. Fibromiyalji Sendromu, Miyofasiyal Ağrı Sendromu, Omuz problemleri, Torasik Outlet Sendromu ve DİSH (Diffüz idiopatik iskelet hiperostozu) gibi boyun ağrısı yapabilen birçok neden bulunmaktadır ve doğru teşhis çok önemlidir.

En Sık Kimlerde Görülür?

Boyun fıtığı özellikle uzun süre boynunu eğerek duran cep telefonu kullanıcıları, bilgisayar başında zaman geçirenler, kitap okuyanlar, masa başı çalışanlar, uzun yol şoförleri ve uyurken boyun yastığı kullanmayanlarda sık görülmektedir. Ayrıca yaz tatillerinde yapılan uzun yolculuklarda tetiklenmektedir. Toplu taşıma araçlarında uyuma, uçak seyahatlerinde inişte uyuma gibi durumlar da boyun fıtığı riskini artırmaktadır.

Boyun Ağrılarına Karşı Dikkat Edilmesi Gerekenler

En iyi tedavi korunma, en iyi ilaç egzersizdir. Uyurken ortopedik boyun yastığı kullanılmalıdır. Boyun fıtığına yakalanma riskini en aza indirmek için günlük yaşamda boyuna zarar verebilecek aktivitelerden kaçınılmalıdır. Akıllı telefon kullanırken boynu öne eğmemek ve uzun süre bilgisayar başında çalışmamak, aralar vererek çalışmak önemlidir. Seyahatlerde tedbirli olmak da gereklidir.

Boyun ağrısı durumunda mutlaka muayene olarak ağrı sebebini tespit ettirmelisiniz. Bu bir tümör de olabilir, küçük veya büyük bir fıtık da. Ağrıya neden olan problemin erken saptanması tedavide büyük başarı sağlar. Bu konuda en iyi yardımcı olabilecek kişiler, Fizik Tedavi veya Beyin Cerrahi uzmanlarıdır. Çünkü bu uzmanlar, hangi tedavinin size iyi geleceğine en doğru şekilde karar verebilirler.

Muhabir: Murat Tanrıkulu