South China Morning Post'un haberine göre, Çinli bilim insanları, bu tuğlaların Ay’ın zorlu koşullarına ne kadar dayanabileceğini inceleyecek. Bu örnek tuğlalar, Ay’da inşa edilmesi planlanan araştırma üssünün temel malzemesi olarak kullanılabilecek.

Wuhan’daki Huazhong Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nde görev yapan “akıllı inşaat” uzmanı Ding Lieyun’un açıklamalarına göre, örnek tuğlalar, gelecek ay Tianzhou-8 kargo uzay aracıyla Tiangong uzay istasyonuna gönderilecek. Çin, 2035 yılına kadar Ay’ın güney kutbu yakınlarında Uluslararası Ay Araştırma İstasyonu (ILRS) adı verilen bir üs kurmayı hedefliyor.

Üç yıl sürecek deney kapsamında, bilim insanları bu tuğlaların radyasyon ve sıcaklık değişimleri gibi aşırı koşullarda nasıl etkilendiğini gözlemleyecek. Ding, Dünya'da üretilen tuğlaların 100 megapaskal güce kadar dayanabildiğini, bunun betonun dayanıklılığından bile üstün olduğunu belirtti. Ancak bu tuğlaların Ay'daki koşullara uyum sağlayıp sağlayamayacağı araştırmalarla netlik kazanacak.

Dünya'da standart kil tuğlaları 10 ila 20 megapaskal arasında dayanıklılık gösterirken, yüksek mukavemetli tuğlalar 50 megapaskala kadar dayanabiliyor.

Kaynak: AA