Teklif ile "Evcil hayvanlar, türüne uygun yaşam koşulları içinde yaşama özgürlüğüne sahiptir. Sahipsiz hayvanların da sahipli hayvanlar gibi yaşamları desteklenmelidir." ifadesi yürürlükten kaldırılacak.

Sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanları sahiplenmek isteyen ve kanunun öngördüğü şartları taşıyan gerçek ve tüzel kişiler teşvik edilecek.

Yerel yönetimler, sahipsiz hayvanların sahiplendirilinceye kadar bakımını üstlenmek üzere hayvan bakımevleri kurarak, onların bakım ve tedavilerini gerçekleştirecek ve eğitim çalışmaları yapacak.

Bakımevlerine alınan hayvanlar, Tarım ve Orman Bakanlığı veri sistemine kaydedilecek.

Bakımevine alınan köpekler arasında insan ve hayvan sağlığı için tehlike oluşturan, olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı olan ya da sahiplenilmesi yasak olanlara, Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nun 9. maddesindeki "Hayvanlara ötenazi yapmak yasaktır. Ancak, hayvanlara acı ve ıstırap çektiren veya iyileşme durumu olmayan hastalıklar, akut bulaşıcı bir hayvan hastalığının önlenmesi veya eradikasyonu amacıyla ya da insan sağlığı için risk teşkil eden durumlarda, davranışları insan ve hayvan sağlığı için tehlike arz eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen durumlarda veteriner hekim tarafından ötenazi yapılmasına karar verilebilir. Ötenazi işlemi veteriner hekim tarafından veya gözetiminde yapılır." hükümleri uygulanacak.

Yerel yönetimler, sahipsiz köpeklere yönelik yürüttükleri iş ve işlemlerde Ev Hayvanlarının Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesi kapsamında gerekli idari tedbirleri almaya yetkili olacak.

"Yerel yönetimler adına toplanan sahipsiz hayvanların bakımevi dışında bir yere bırakılması veya bakımevinde barındırılan köpeği bakımevi dışında bir yere bırakmak" fiilleri yasak kapsamına alınacak.

Düzenlemeyle, başta yerel yönetimler olmak üzere diğer ilgili kurum ve kuruluşlara Bakanlık tarafından uygun görülen miktarlarda mali destek sağlanacak.

Sahiplendiği hayvanların bakımını ihmal eden veya onlara ağrı, acı ya da zarar veren kişilerin, yetkili merci tarafından hayvan bulundurmaları yasaklanacak ve hayvanlarına el konulacak.

Sahipli hayvanın sahibi tarafından terk edilmesi durumunda idari para cezası hayvan başına 2 bin liradan 60 bin liraya çıkarılacak.

Yerel yönetimler adına toplanan sahipsiz hayvanları bakımevi dışında bir yere bırakmak veya bakımevinde barındırılan hayvanı bakımevi dışında bir yere bırakmak fiilleri için hayvan başına 50 bin lira idari para cezası uygulanacak.

Büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu 25 bini aşan belediyeler, sahipsiz veya güçten düşmüş ya da tehlike arz eden hayvanların korunması ve sahiplendirilinceye kadar bakımının yapılması ve rehabilitasyonunun sağlanması amacıyla hayvan bakımevleri kuracak.

Belirtilen kaynağı ayırmayan belediye başkanı ve meclis üyeleri ile ayrılan kaynağı hayvan bakımevi kurmak, sahipsiz hayvanları toplamak, rehabilite etmek veya sahiplendirilinceye kadar bakmak için kullanmayan veya bu kaynağı başka amaçlar için harcayan belediye başkanı ve belediye yetkililerine 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilecek.

Söz konusu belediyeler, 31 Aralık 2028'e kadar belirtilen hayvan bakımevlerini kurmak ve mevcut bakımevlerinin koşullarını iyileştirmekle yükümlü olacak.

Kaynak: (Haber Merkezi)