Bazı basın organlarında çıkan "diploma sahteciliği" haberlerine ilişkin yazılı bir açıklama yapan YÖK, bu konudaki hassasiyetini vurguladı.

Açıklamada, "Yükseköğretim Kurulu, diploma ve denklik sahteciliklerine yönelik tüm iddiaları dikkatle incelemekte ve uygun görüldüğünde bu sahtecilikleri yasal işlemlerin yapılması için ilgili adli ve idari makamlara iletmektedir." ifadelerine yer verildi.

YÖK açıklamasında, "Konuya ilişkin Yükseköğretim Denetleme Kurulu Başkanlığına gerekli talimatlar verilmiş olup, tüm iddiaların detaylı bir şekilde araştırılması istenmiştir. Tespit edilen durumlarda ise idari ve cezai işlemler uygulanmaktadır." bilgisi de paylaşıldı. Ayrıca, adli süreç gerektiren vakaların ilgili mercilere iletildiği ifade edildi.

Diploma sahteciliklerinin önüne geçmek amacıyla YÖK, üniversitelerden mezun olan öğrencilerin bilgilerinin YÖKSİS'e aktarılmasını sağlamaktadır. Ayrıca, tüm kurum ve kuruluşların, e-Devlet kapısı üzerinden "Yükseköğretim Mezun Belgesi Doğrulama" sistemi ile belgeleri doğrulayabileceği hatırlatıldı. Bunun yanı sıra, YÖK tarafından verilen karekodlu e-Denklik belgelerinin de YÖKSİS üzerindeki "denklik sorgulama" ekranından kontrol edilebileceği belirtildi.

Editör: Murat Tanrıkulu