Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), yıldırım tehlikesine karşı alınması gereken önlemleri şöyle sıralamaktadır:

Yıldırımdan korunmak için kapalı bir bina veya üstü kapalı bir araç bulmaya çalışın, sığınacak bir yer yoksa yere çöküp kapanın. Fırtına sırasında açık alanlardan ve ağaçlardan uzak durun. Yıldırım tehlikesi hissettiğinizde dışarıdaysanız, hemen yakınınızdaki bir bina ya da araç içine girin. Yıldırım tehlikesi anında pencere ve kapıları sıkıca kapatın; güneşlik ve perdeleri çekin. Açık alanda saçlarınız dikleşiyor, cildinizde sızlama hissediyor veya çatırdama sesi duyuyorsanız, dikkatli olun, yıldırım çarpma riski yüksektir. Yıldırım tehlikesi oluştuğunda, sığınacak kapalı bir yer bulamazsanız, arazinin en alçak noktasına çökün, ayaklarınızı birleştirip parmak uçlarınızın üzerinde durun ve başınızı dizlerinizin arasına alarak kapanın. Eğer yüksek ve açık bir yerdeyseniz başınızı mümkün olduğunca alçakta tutun. Voltaj farkı yaratmamak için ayaklarınızı birleştirin ve yerle temasınızı en aza indirin. Asla yere uzanmayın, yıldırımın elektriği yere temas ettiği anda yayılır ve yere uzanırsanız yıldırıma daha büyük bir hedef oluşturmuş olursunuz. Yıldırım aynı yere birden fazla kez düşebilir. Yıldırım, yağışın 15-20 kilometre uzağına kadar düşebilir. Lastik tabanlı ayakkabılar veya lastik tekerlekler yıldırımdan koruma sağlamazlar. Ancak, metale temas etmediğiniz sürece çelik gibi sert malzemeden yapılmış araçlar yıldırımdan koruma sağlar.

Açık alanda:

Sığınabilecek bir bina veya üstü kapalı bir araç arayın. Sığınacak bir yer yoksa, bulunduğunuz yerdeki en yüksek cisimden uzak durun ve mümkün olduğunca küçük bir hedef oluşturun. Sığınacak yer bulamazsanız mağaralar, vadiler, kuru hendekler ve arklar en güvenli yerlerdir, ancak ani sel sularına dikkat edin! Ormanlık alanda, eşit yükseklikteki alçak ağaç kümeleri arasındaki boşluklara ya da en kısa ağacın altına sığınabilirsiniz. Asla tek başına duran bir ağacın altına girmeyin. Tek ağacın yüksekliğinin iki katı kadar uzaklıkta bir yerde kapanma hareketini uygulayabilirsiniz. Kamp araç ve gereçleri, balık oltası, kazma ve kürek gibi metal cisimlere temas etmeyin. Dağ ve tepelerin zirvelerinden, açık alanlardan, metal boru ve tel örgülerden, elektrik hatlarından, tren yollarından, bisiklet, motosiklet, traktör gibi üstü açık araçlardan ve elektrik iletebilen her türlü cisimden kaçının. Grup halindeyseniz, birbirinizden en az 1,5 metre uzaklıkta durun. Dağda ağaç sınırlarının üstündeyseniz hemen ağaçlık alana inin.

Bina içinde:

Bahçe ve balkonunuzdaki hafif eşyaları ve taşınabilir metal araçları içeri alın. Pencere ve kapıları kapatın, yıldırım açık pencereden girerek de çarpabilir. Kapatılamayan kapı ve pencerelerden, soba, ocak ve şöminelerden, radyatörlerden, metal borulardan, lavabo ve küvetten, fişi prize takılı elektrikli ev aletlerinden ve kablolu telefonlardan uzak durun. Banyo yapmayın, elle bulaşık yıkamayın ve metal su tesisatından uzak durun. Çamaşır ipindeki çamaşırları toplamayın.

Araçta:

Yolculuk sırasında aracın içinde kalın. Üstü kapalı otomobiller yıldırımdan korunmak için daha güvenli yerlerdir. Gök gürültülü fırtına geçene kadar aracınızı yolun kenarında güvenli bir yere çekin. Fırtınadan sonra, yol yüzeyi sudan görünmüyorsa sudan geçmeyin.

Kaynak: İLKHA