Bakan Uraloğlu, 2025 yılı Eylül ayında raylara inmesi beklenen ESKİŞEHİR-5000'in, 95 adet lokomotifin seri üretimi kapsamında ilerlediğini de vurguladı. Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayii A.Ş. (TÜRASAŞ) tarafından geliştirilen proje ile Türkiye'nin demiryolu taşımacılığında dışa bağımlılığının azalacağını ifade etti.
Proje kapsamındaki gelişmeleri paylaşan Uraloğlu, "Yerli ve milli imkanlarla ürettiğimiz lokomotifin test süreci başarıyla devam ediyor. TCDD'nin Hasan Bey depo sahasında yürütülen testlerde lokomotifimiz 140 kilometre hızla önemli bir eşiği aştı. 2025 yılının Eylül ayında lokomotifimizi raylara indirmeyi hedefliyoruz." dedi.
Türkiye’nin İlk Yerli Elektrikli Ana Hat Lokomotifi
Uraloğlu, Eskişehir’de üretilen 5 megavat gücündeki ESKİŞEHİR-5000’in hem yolcu hem de yük taşımacılığı yapabileceğini ve Avrupa Birliği Demiryollarında Karşılıklı İşletilebilirlik (TSI) sertifikasına sahip olacağını belirtti. Ayrıca, lokomotifin üretiminde yüzde 65 yerlilik oranına ulaşıldığını, seri üretimle bu oranın yüzde 80'e çıkacağını ifade etti.
ESKİŞEHİR-5000'in birçok ilke imza attığını vurgulayan Uraloğlu, "Lokomotifin cer motorları, Türkiye'de tasarlanan en yüksek güçlü motorlar olup, 2.5 megavat gücündeki cer konvertörleri de Türkiye'deki en güçlü yüksek gerilim sistemleridir. Bu proje ile birlikte dışa bağımlılığın sona ereceği ve ihracat imkanlarının artacağı bir döneme gireceğiz." dedi.
Üniversite-Sanayi İşbirliği ile Hayata Geçirildi
Bakan Uraloğlu, ESKİŞEHİR-5000 projesinin üniversiteler ve sanayi kuruluşları arasındaki işbirliğiyle geliştirildiğini belirterek, TÜRASAŞ, TÜBİTAK RUTE, ASELSAN ve İstanbul Teknik Üniversitesi gibi kurumların projeye katkı sunduğunu ifade etti. Proje, Türkiye’nin raylı sistemlerdeki yerlilik oranını artırma hedefine önemli bir katkı sağlıyor.
95 Lokomotifin Seri Üretimi Devam Ediyor
Proje kapsamında TCDD Taşımacılık A.Ş.’ye teslim edilecek olan 95 ESKİŞEHİR-5000 lokomotifin seri üretimi sürüyor. Bakan Uraloğlu, bu lokomotifler için geliştirilen ana bileşenlerin kritik teknolojiye sahip olduğunu ve bunların ihraç edilebileceğini belirtti.