İstanbul İl Sağlık Müdürlüğüne 27 Mart 2023'te CİMER üzerinden gelen ihbar üzerine soruşturma başlatıldı. İhbar, 21 Mayıs 2023'te Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğüne yönlendirildi ve Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturmayı devraldı.

Denetimler ve Deliller:

İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü, 28 Eylül 2023'te tüm kamu, özel ve vakıf hastanelerinde yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde denetim yapılmasını talep etti. Şüphelilerin kimlik ve adresleri belirlendikten sonra, mağdurların ifadeleri alınarak ilgili belgeler toplandı.

Fezleke Hazirlandi Her Detayi Korkunc Yogun Bakimdaki Bebekleri Pasif Otanazi Ile Oldurduler Divw

Operasyon ve Gözaltılar:

26 Nisan 2024'te İstanbul ve Tekirdağ'da eş zamanlı operasyonlar düzenlenerek, 47 kişi gözaltına alındı. Bu kişilerden 22'si tutuklanırken, soruşturmanın seyrinde yeni ifadeler toplandı. Mayıs 2024'te, Medilife Sağlık Hizmetleri Hastanesi'nin faaliyeti askıya alındı.

İddianame ve Suçlamalar:

16 Ekim 2024'te Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, 10 bebek hayatını kaybeden maktul olarak, 5 kişi mağdur olarak yer aldı. İddianamede, Fırat Sarı'nın liderliğindeki suç örgütünün, yenidoğan yoğun bakım ünitelerini devralarak, hastaların sevk sisteminde usulsüzlük yaptığı ve SGK'dan haksız kazanç elde ettiği belirtildi.

0C Xpe L R1C R V3F T7Eu7 B5K0 N Nk W T8Fi L E K6 A L Ynw E 1200

Örgütün başını çeken Fırat Sarı ve İlker Gönen'e, "kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi", "nitelikli dolandırıcılık" ve "resmi belgede sahtecilik" suçlarından 177 ila 582 yıl arasında hapis cezası talep edildi. Gıyasettin Mert Özdemir'e ise benzer suçlardan 180 ila 589 yıl hapis cezası istendi.

Soruşturmada ayrıca doktor, hemşire ve sağlık görevlilerinin de aralarında bulunduğu 18 kişiye, bebeklerin ölümüne sebep olma suçundan 10 ila 437 yıl hapis cezası talep edildi.

Kaynak: AA