Bakırköy 22. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından adliyenin konferans salonunda yapılan duruşmaya, organize suç örgütünün lideri olduğu öne sürülen doktor Fırat Sarı’nın da aralarında bulunduğu 25 tutuklu sanık, bazı tutuksuz sanıklar, müştekiler ve avukatlar katıldı.
Duruşmanın yapıldığı salonda güvenlik güçleri tarafından geniş çaplı tedbirler alınırken, basın mensupları da mahkemeyi yakından takip etti.
Mahkeme başkanı, duruşmayı dava dosyasına gelen evrakları okuyarak başlattı.
Sanık İlker Gönen’in cezaevinde hayatına son vermesi üzerine, avukatı Aydın Mantar söz alarak açıklama yapmak istedi. Ancak mahkeme başkanı, müvekkilinin hayatını kaybetmesi nedeniyle dosyasının düştüğünü belirterek avukatın söz hakkı olmadığını ifade etti. Avukat Mantar ise sanık Fırat Sarı’nın da avukatlığını üstlendiğini belirterek duruşmadan çıkarılamayacağını dile getirdi.
Sanıkların kamuoyunda yargısız infaza maruz kaldığını savunan Mantar, duruşmaların kapalı oturum şeklinde yapılmasını talep etti.
Duruşma, tanık ifadelerinin alınmasıyla devam ediyor.
Davanın Geçmişi
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan 1.399 sayfalık iddianamede, suç örgütünün başında doktor Fırat Sarı’nın olduğu, sevk ve yönetim süreçlerinde ise doktor İlker Gönen ile 112 Acil Çağrı Merkezi ambulans şoförü Gıyasettin Mert Özdemir’in bulunduğu belirtiliyor.
İddianameye göre örgüt, kontrolünü ele geçirdiği yenidoğan yoğun bakım ünitelerinin doluluk oranını artırmak için 112 sevk sistemini devre dışı bırakarak hastaların basamaklarını değiştirdi. Bu yolla, SGK’den en yüksek seviyede ödeme almak hedeflendi.
Bebeklerin sağlık durumlarının olduğundan daha ağır gösterildiği ve gereğinden uzun süre hastanede tutulduğu belirtilirken, bu sayede hem SGK’den hem de bazı hasta yakınlarından ekstra ücret tahsil edildiği ifade ediliyor.
Hasta bebeklerin uygun sağlık hizmeti alabilecekleri hastanelere yönlendirilmek yerine, örgüt üyeleri tarafından kâr getirdiği düşünülen hastanelere sevk edildikleri, elde edilen gelirin örgüt içinde paylaşıldığı iddia ediliyor.
İstenen Cezalar
İddianamede, sanıklar Fırat Sarı ve İlker Gönen hakkında, 10 bebeğin ölümü nedeniyle “kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi”, “nitelikli dolandırıcılık” ve “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak” suçlarından 10’ar kez, ayrıca “resmi belgede sahtecilik” suçundan 11’er kez olmak üzere toplamda 177 yıl 6’şar aydan 582 yıl 9’ar aya kadar hapis cezası talep ediliyor.
Sanık Gıyasettin Mert Özdemir için ise “kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi”, “kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirme”, “kamu kurumlarını dolandırma”, “suç işlemek amacıyla örgüt kurma” ve “resmi belgede sahtecilik” suçlarından 180 yıldan 589 yıl 9 aya kadar hapis cezası isteniyor.
8’i kadın olmak üzere toplam 44 sanık hakkında da benzer suçlamalarla çeşitli hapis cezaları talep ediliyor.
Ayrıca iddianamede, suç kapsamında maddi kazanç sağlayan hastaneler ve şirketler için tüzel kişilere özgü güvenlik tedbirlerinin uygulanması, bu kuruluşların kapatılması ve mal varlıklarına el konulması isteniyor.
Soruşturma Süreci
Soruşturma çerçevesinde İstanbul’daki 9, Tekirdağ Çorlu’daki 1 hastanenin ruhsatı iptal edildi. Bu hastanelerde tedavi gören bebekler ve diğer hastalar, ambulanslarla kamu hastanelerine nakledildi.
Öte yandan, davaya ilişkin soruşturmayı yürüten Büyükçekmece Cumhuriyet Savcısı Yavuz Engin’i makamında ölümle tehdit eden kişiler de tutuklanmıştı.
Tutuklamalar Devam Ediyor
Davanın ilk duruşmasında mahkeme heyeti, tutuksuz yargılanan TRG Hospitalist Hastanesi doktorlarından Mehmet Gürül, aynı hastanenin İdari Müdürü Murat Mantuş, doktor Şeyhmus Çelik ve Esenler Güney Hastanesi’nin mesul müdürü doktor Ali Dirik’in tutuklanmasına karar vermişti.
Tutuklanma kararı çıkarılan ancak henüz yakalanamayan Birinci International Hastanesi’nin sahibi Ali Aksu, hemşire Serenay Şenkalaycı ve hemşire Ceren Hatice Kırım hakkında ise arama çalışmaları sürüyor.