Avrupa, ilk kez 'tembel hayvan' ateşi olarak da bilinen Oropouche virüsüyle sarsıldı. Brezilya'daki ölümler uzmanlar arasında "durdurulamaz" bir salgın korkusuna yol açtı.

The Lancet'in haberine göre, Küba'yı ziyaret eden 20'li yaşlarında bir kişi dönüşünde hastalık belirtileri göstererek İtalya'da hastaneye kaldırıldı. 26 yaşındaki bir kadın, Küba'nın Ciego de Avila eyaletine yaptığı seyahatin ardından ateş ve ishalle Verona'ya döndü.

Imperial College London'da İmmünoloji Profesörü Dr. Danny Altmann, "Kesinlikle endişelenmeliyiz. Her şey değişiyor ve durdurulamaz hale gelebilir," ifadelerini kullandı.

MENENJİT GİBİ NÖROLOJİK BOZUKLUKLARA YOL AÇABİLİR

Birmingham Live'ın haberine göre, küresel ısınmanın insanların Oropouche gibi virüslere maruz kalma riskini artırdığı belirtiliyor. Ciddi vakalarda, bu hastalık menenjit gibi nörolojik bozukluklara yol açabilir.

Verona yakınlarındaki bir hastanede Viroloji ve Ortaya Çıkan Patojenler Birimi'ni yöneten Dr. Concetta Castilletti, "Oropouche ateşi, Dang, Zika veya Chikungunya gibi arbovirüsler, birlikte yaşamaya alışmamız gereken halk sağlığı acil durumlarından biri," dedi. "İklim değişikliği ve insan nüfusunun hareketindeki artış, bir zamanlar tropikal kuşakla sınırlı olan virüsleri bizim enlemlerimizde bile endemik hale getirme riski taşıyor."

BREZİLYA'DA İLK ÖLÜMLER

Brezilya, iki genç kadının hastalığa yenik düşmesiyle dünya çapında virüsten kaynaklanan ilk ölümleri bildirdi. 21 ve 24 yaşındaki kurbanlar, şiddetli karın ağrısı, kanama ve hipotansiyondan muzdaripti ve 25 Temmuz'da vefat etti. Dang hummasına benzeyen Oropouche ateşi belirtileri arasında baş ağrısı, yüksek ateş, kas ağrısı, eklem sertliği, bulantı, kusma, soğuk algınlığı veya fotofobi yer alıyor.

Kaynak: Haber Merkezi