Trans yağ asitleri (TFA), damar tıkanıklığına yol açarak kalp krizi riskini artıran ve kardiyovasküler hastalıkların temel nedenlerinden biri olarak biliniyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre, trans yağlar her yıl dünya genelinde 278 binden fazla ölümle ilişkilendiriliyor. WHO, bu riski azaltmak için günlük enerji alımının %1’inden daha azının trans yağlardan karşılanmasını öneriyor.

Yemeklerde Trans Yağ Riski
Trans yağlar genellikle fast food ürünlerinde, margarinlerde ve işlenmiş gıdalarda bulunurken, yeni araştırmalar evde yemek pişirirken de bu zararlı yağların oluşabileceğini gösteriyor. Araştırmaya göre, doymamış yağ asitleri 150 °C ve üzerindeki sıcaklıklarda trans-izomerizasyon geçirerek trans yağlara dönüşebiliyor.

Sebzelerdeki Kükürt Bileşikleri ve Pişirme Süreci
Sarımsak ve soğanda bulunan kükürt içeren bileşiklerin, domateslerdeki likopen gibi karotenoidlerin kimyasal yapısını değiştirdiği ve trans yağ oluşumunu teşvik edebileceği düşünülüyor. Bu durum, işlenmiş gıdalardan uzak duran bireyler için bile trans yağ tüketimi konusunda bir risk oluşturuyor.

Japonya’dan Önemli Çalışma
Bu olası tehlikeyi daha iyi anlamak için Japonya’da Nissui Corporation’dan Junji Obi ve Meijo Üniversitesi’nden Dr. Masaki Honda liderliğindeki bir ekip, sebzelerdeki izotiyosiyanat ve polisülfür bileşiklerinin doymamış yağ asitlerinin trans-izomerizasyonuna olan etkilerini araştırdı.

Editör: Murat Tanrıkulu