Bakan Tunç, arabuluculuk sayesinde hukuk uyuşmazlıklarının kısa sürede çözülerek toplumsal barışa katkı sağlandığını ifade etti. Tunç, "El sıkışarak anlaşmak, kültürümüzde önemli bir değer. Hukuk anlaşmazlıklarında bu uzlaşmayı sağlayan arabuluculuk uygulaması büyük bir kazanım. 2024 yılında 826 binin üzerinde dosyada taraflar dostane bir şekilde anlaştı." dedi.
Adalete Erişim Kolaylaşıyor
Alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemleriyle anlaşmazlıkların dostane yollarla çözüldüğünü vurgulayan Tunç, bu yöntemlerin adalete erişimi güçlendirdiğini söyledi. Bakanlık olarak bu yöntemlerin geliştirilmesi için çalışmaların devam edeceğini belirten Tunç, sistemde aktif olarak 45 bin 154 arabulucunun görev yaptığını ve 2013’ten bu yana 4 milyon 300 binden fazla dosyada anlaşma sağlandığını kaydetti.
Mahkemelerin İş Yükü Hafifliyor
Adalet Bakanlığı’nın 2024 yılı verilerine göre, arabuluculuk uygulamasıyla toplam 826 bin 548 dosyada uzlaşma sağlandı. Bu dosyaların 613 bin 697’si ihtiyari arabuluculuk, 212 bin 851’i ise dava şartı arabuluculuk kapsamında çözüldü.
2012 yılında çıkarılan "Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu" ile hukuk sistemine kazandırılan bu uygulama, mahkemelerin iş yükünü azaltırken yargılamaların uzun sürmesi gibi sorunları da gideriyor.
Kapsam Genişliyor
Uygulamanın başladığı günden bu yana 4 milyon 316 bin 754 dosyada taraflar anlaşmaya vardı. Alınan olumlu geri dönüşler doğrultusunda kapsamı genişletilen arabuluculuk, 1 Eylül 2023 itibarıyla kira uyuşmazlıkları, taşınır ve taşınmazların paylaştırılması, ortaklığın giderilmesi, kat mülkiyeti ve komşuluk hukukundan kaynaklanan anlaşmazlıklarla birlikte tarımsal üretim sözleşmelerini de kapsama aldı.