Sıcak havalara karşı herkesin dikkatli olması gerektiğini vurgulayan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Eyyüp Kenan Özok, "Gündelik alışkanlıklar yaz mevsimine göre düzenlenmeli, vücut serin tutulup su kaybı önlenmeli. Öğle saatlerinde egzersiz yapanlar sabah erken veya akşam saatlerini tercih etmeli. Mevsime uygun beslenmeye ve bol su tüketimine özen gösterilmeli" şeklinde uyarılarda bulundu.
Sıcaklıkların artmaya devam etmesi durumunda cildin kuru, sıcak ve kırmızı bir hale geldiğini, vücut ısısının yükseldiğini, solunum ve nabzın hızlandığını, davranış bozukluğu ve bilinç bulanıklığı gelişebileceğini belirten Özok, "Damarların genişlemesi nedeniyle tansiyon düşer ve kan dolaşımını sağlamak için kalbin daha hızlı çalışması gerekir. Bu durumda damarlarda oluşan sızıntı nedeniyle isilik veya ayaklarda şişme görülebilir. Tansiyon daha fazla düşerse hayati organlara yeterince kan ulaşamaz ve kalp krizi riski artar. Terleme nedeniyle vücutta sıvı ve tuz kaybı olur ve bu dengenin bozulması sıcak bitkinliği olarak bilinen duruma yol açar." dedi.
Öğle Saatlerinde Dışarı Çıkılmamalı
Öğle saatlerinde mümkün olduğunca dışarı çıkmamak gerektiğini vurgulayan Özok, "Dışarıya çıkarken açık renkli, hafif ve bol giysiler tercih edilmeli. Sıcak altında ağır spor ve fiziksel aktivitelerden kaçınılmalı. Su başta olmak üzere yeterli sıvı alımına dikkat edilmeli. Mümkün olduğunca gölgede veya klimalı ortamlarda zaman geçirilmeli." dedi.
Şapkasız ve gözlüksüz dışarı çıkılmaması gerektiğinin altını çizen Özok, "Ayrıca güneşin zararlı ışınlarından korunmak için güneş koruyucu krem kullanılmalı." diye ekledi.
Dr. Eyyüp Kenan Özok, sıcak havalarda tüketilmesi önerilen, vitamin ve mineral açısından zengin olan ve sıvı kaybını önleyen 11 gıdayı da şöyle sıraladı: "Mısır, buzlu kahve, vişne, domates, ahududu, buzlu çay, yaban mersini, çilek, kabak, taze fasulye, karpuz ve kavun."