Diş minesinin, dişlerin dış kısmını kaplayan ve yüksek mineral içeriğiyle koruma sağlayan bir tabaka olduğunu ifade eden Yavuz, “Mine tabakası, dişleri sıcak, soğuk ve asitli gıdalardan korur. Ancak şeker eklenmiş çay ve kahve gibi içecekler, mine tabakasında incelme ve erozyon oluşumuna yol açabilir.” dedi.

Diş Hassasiyetinin Nedeni: Dentin Tabakasının Açığa Çıkması
Diş minesinin çeşitli nedenlerle aşındığını ve bu durumda alt tabakadaki dentinin açığa çıktığını belirten Yavuz, şunları söyledi:
“Aşırı sert diş fırçalama, sert kıllı diş fırçası kullanımı, dişeti çekilmesi, asitli içecekler ve diş çürükleri, dentin tabakasını açığa çıkarabilir. Dentin tübülleri, sinirsel iletimi sağladığı için sıcak-soğuk içeceklerin tüketimi diş hassasiyetine neden olur.”

Sıcak İçecekler Dişlerde Çatlamalara Yol Açabilir
Sıcak içeceklerin ağız içinde termal bir etkisi olduğunu ifade eden Yavuz, diş dokuları ve restoratif materyallerin sıcaklık değişimlerine bağlı olarak genleştiğini söyledi. “Bu durum, diş dokuları ile restoratif materyaller arasında farklı ısısal genleşme katsayılarından kaynaklanan strese yol açabilir. Bu stres sonucunda dişlerde çatlamalar ve restoratif materyallerde kırılmalar meydana gelebilir.” diye konuştu.

Diş Sağlığını Korumak İçin Öneriler
Dr. Yavuz, şekerli sıcak içeceklerin ardından ağız içindeki asidik ortamı nötralize etmek ve diş yüzeylerinde oluşabilecek renklenmeyi önlemek için ağız çalkalamayı ve diş fırçalamayı önerdi. Ayrıca diş hassasiyetine yönelik şu çözümleri sıraladı:

Dişeti hastalığına karşı gerekli tedavilerin uygulanması,

Kök yüzeyi hassasiyeti için cerrahi işlemler,

Diş çürüklerine bağlı hassasiyetlerde restorasyon yapılması,

Hatalı diş fırçalama alışkanlıklarının düzeltilmesi,

Hassasiyet giderici diş macunları veya profesyonel hassasiyet tedavi ajanlarının kullanılması.

Editör: Murat Tanrıkulu