Geçen ay, Türkiye genelinde ortalama sıcaklıklar, son 53 yılın en sıcak haziran ayı olarak kayıtlara geçti.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre, haziran ayında ortalama sıcaklıklar, Ağrı Doğubeyazıt çevresinde mevsim normallerinde iken, ülkenin diğer bölgelerinde mevsim normallerinin üzerinde gerçekleşti.

1991-2020 yılları arasında Türkiye genelinde haziran ayı ortalama sıcaklığı 21,8 derece olarak ölçülürken, geçen ay bu ortalama 25,4 derece ile normallerin 3,6 derece üzerine çıktı.

1971'den itibaren yapılan sıcaklık analizlerine göre, 2024 Haziran ayı son 53 yılın en sıcak haziran ayı olarak kaydedildi.

Haziran ayında en düşük sıcaklık 1,6 derece ile Erzurum'da, en yüksek sıcaklık ise 47,8 derece ile Şanlıurfa Ceylanpınar'da ölçüldü.

Marmara Bölgesi

Marmara Bölgesi'nde ortalama sıcaklıklar, bölge genelinde mevsim normallerinin üzerinde kaydedildi. Bölgenin haziran ayı ortalama sıcaklığı 25,3 derece oldu. En düşük ve en yüksek sıcaklıklar Balıkesir'de ölçüldü; kent, 11,2 derece ile en düşük, 41,4 dereceyle en yüksek sıcaklığı gördü.

Ege Bölgesi

Ege Bölgesi'nde ortalama sıcaklıklar, bölge genelinde mevsim normallerinin üzerinde seyretti. 2024 Haziran ayı ortalama sıcaklığı 28 derece olan bölgede, en düşük sıcaklık 8,1 derece ile Gediz'de, en yüksek sıcaklık ise 44,6 dereceyle Aydın'da kaydedildi.

Akdeniz Bölgesi

Akdeniz Bölgesi'nde ortalama sıcaklıklar, bölge genelinde mevsim normallerinin üzerinde kaydedildi. Bölgenin geçen ayki ortalama sıcaklığı 28,2 derece olarak ölçüldü. Akdeniz'de en düşük sıcaklık 11 derece ile Kahramanmaraş Göksun'da, en yüksek sıcaklık ise 44,7 dereceyle Antalya Manavgat'ta gözlendi.

İç Anadolu Bölgesi

İç Anadolu Bölgesi'nde ortalama sıcaklıklar, bölge genelinde mevsim normallerinin üzerinde gerçekleşti. 2024 Haziran ayı ortalama sıcaklığı 23,4 derece olan bölgede, en düşük sıcaklık 2,7 derece ile Sivas Kangal'da, en yüksek sıcaklık ise 39,3 dereceyle Ankara Polatlı'da kaydedildi.

Karadeniz Bölgesi

Karadeniz Bölgesi'nde de ortalama sıcaklıklar, mevsim normallerinin üzerinde oldu. Bölgenin haziran ayı ortalama sıcaklığı 22,8 derece iken, en düşük sıcaklık 4,8 derece ile Bayburt'ta, en yüksek sıcaklık ise 39,7 derece ile Düzce'de kaydedildi.

Doğu Anadolu Bölgesi

Doğu Anadolu Bölgesi'nde ortalama sıcaklıklar, Doğubeyazıt çevresinde mevsim normallerinde, bölgenin diğer kısımlarında ise mevsim normallerinin üzerinde gerçekleşti. Geçen ay ortalama sıcaklıkların 21,8 derece olduğu bölgede, en düşük sıcaklık 1,6 dereceyle Erzurum'da, en yüksek sıcaklık ise 40,1 dereceyle Elazığ Palu'da kaydedildi.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ortalama sıcaklıklar, bölge genelinde mevsim normallerinin üzerinde seyretti. Bölgenin haziran ayı ortalama sıcaklığı 31,1 derece oldu. En düşük sıcaklık 13 derece ile Batman'da, en yüksek sıcaklık ise 47,8 dereceyle Ceylanpınar'da kaydedildi.

Kaynak: AA