Kış aylarında başlayan kuraklık, yaz aylarında aşırı sıcaklarla devam edince arılar kuruyan çiçeklerden gerekli nektarı ve poleni toplayamadı.

Edirne Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Erdoğan Altınordu, kuraklığın ve sıcakların bal üretimini ciddi şekilde etkilediğini belirterek, özellikle ayçiçeği çiçeklerinin normalde 20-25 gün süren çiçeklenme döneminin bu yıl 5-6 günde sona erdiğini ifade etti. Bu nedenle arıların nektar toplayamayacakları çiçeklerle karşılaştığını ve bal üretiminin düştüğünü söyledi.

Altınordu, normal şartlarda yıllık ortalama 65-70 bin teneke bal üretildiğini, ancak bu yıl Edirne ve Trakya genelinde yüzde 60'tan fazla verim kaybı yaşandığını belirtti.

Kırklareli Arı Yetiştiricileri Başkanı Nuri Çalışkan da iklim değişikliğinin bu yıl arıcıları olumsuz etkilediğini dile getirdi. Aşırı sıcaklar nedeniyle arıların popülasyonlarını artırmadığını ve kovanların boşaldığını ifade etti. Bal veriminin de sıcaklardan dolayı düştüğünü ve arıların sandıkları terk ettiğini belirten Çalışkan, nüfus kaybının yanı sıra kolonilerin sandıkları terk etmesinin sıcaklıklardan kaynaklandığını söyledi.

Kırklareli'nden arıcı Emrah Akol, son yıllarda bölgede ilkbahar ve yaz aylarında neredeyse hiç yağış olmadığını ve kuraklığın meraları olumsuz etkilediğini belirtti. Bu yıl bal veriminin düştüğünü ve kovan başına düşen bal miktarının 15-17 kilogramdan 6-7 kilograma kadar gerilediğini ifade etti.

Tekirdağ Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Selman Aslantürk, kuraklığın bal üretimini geçen yıla göre yarı yarıya azalttığını belirtti. Ayçiçeği çiçeklerinin kuraklık nedeniyle zayıf olduğuna dikkat çeken Aslantürk, bal veriminin yüzde 50'nin altına düştüğünü söyledi.

Arıcılar, kuraklığın etkisiyle zor durumda olduklarını ve destek beklediklerini ifade ettiler.

Kaynak: (AA)