Yeni düzenlemeye göre; çeşnili tereyağı, yayık tereyağı, sadeyağ ve süt yağı ürünlerinde kullanılacak süt ve yoğurt, ilgili yönetmelik hükümlerine uygun olmak zorunda. Bu ürünlerin kendine özgü tat, koku ve yapıda olması ve “peroksidaz testi”ne negatif yanıt vermesi gerekecek.
Üretim esnasında, ürünlere karakteristik tat ve aroma kazandırmak amacıyla “starter kültür” kullanımına izin verildi. Ayrıca, tereyağında en fazla yüzde 2 oranında tuz bulunabilecek. Tuzdan gelen kuru madde, süt yağsız kuru maddeden ayrı değerlendirilecek.
Tuz eklenmemiş tereyağında, en az yüzde 82 süt yağı, en fazla yüzde 2 yağsız süt kuru maddesi ve en çok yüzde 16 su bulunması şartı aranacak. Tuzlu ya da çeşnili tereyağında ise süt yağı oranı en az yüzde 80 olacak.
Çeşnili ürünlerde, taklit ve tağşişe yol açabilecek katkı maddelerinin kullanımı yasaklanırken; aroma vericiler ise yalnızca çeşnili ürünlerde ve sınırlı şekilde kullanılabilecek. Sadeyağa ya da çeşni içermeyen tereyağına aroma katılması yasaklandı. Ayrıca manda sütü ve yoğurt aroması gibi süt ürünlerine ait aromalar tereyağına eklenemeyecek.
Etiketlemelerde Yeni Standartlar
Tebliğ, ürün etiketlemelerinde de çeşitli düzenlemeler getiriyor. Etiketlerin temel görüş alanında ürün adı açıkça yer alacak. Tuzsuz tereyağlarında “tuz ilave edilmemiştir” ifadesi zorunlu olacak. Tuz içeren ürünlerde ise hem içerik kısmında tuz oranı, hem de ön yüzde “tuzlu” ya da “tuz ilave edilmiştir” ifadesi yer alacak.
Çeşnili tereyağlarında, kullanılan çeşni ve miktarı da ürün adıyla birlikte açıkça belirtilecek. Üretimde yalnızca bir hayvana ait süt kullanılması halinde bu hayvanın adı etiket üzerinde yer alacak. Farklı türlerden sütlerin karıştırılması durumunda, “inek, koyun, keçi ve manda sütlerinden üretilmiştir” şeklinde açık bilgi verilecek. Ancak ürünlerin ambalajında bu hayvanların görsellerinin kullanılması yasaklandı. Tüketiciyi yanıltacak görsel ve ifadelere kesinlikle yer verilmeyecek.
Tüketici Koruması ve Haksız Rekabetle Mücadele
Bakanlık yetkililerinden alınan bilgiye göre, yeni düzenleme ile birlikte tüketici haklarının korunması, taklit ve tağşişin önlenmesi ve haksız rekabetle mücadele amaçlandı.
Ayrıca, daha önceki düzenlemelerde yer alan "yarım yağlı tereyağı", "dörtte üç yağlı tereyağı" gibi ürün tanımları yeni tebliğden çıkarıldı. Bu ürünlerin üretimi de sonlandırıldı. Gerekçe olarak ise tereyağının geleneksel ve yaygın bir tüketim ürünü olması nedeniyle yağ oranı üzerinden yanıltıcı algıların önüne geçilmek istenmesi gösterildi.
Tebliğ ile atıf yapılan yönetmeliklerin tarihleri güncellenirken, tereyağı dışındaki yağların reklam, tanıtım ve ambalajlarında "bu ürün tereyağı/sadeyağdır" izlenimi verecek ibare ve görsellerin kullanılmasına da yasak getirildi.