KÖŞE YAZISI: Abdulmenaf ÇELEBİ 

-----

Büyükşehir belediyesi kanunu beldelere memnuniyeti getirmedi.  Çünkü kişi başı gelen ödenek kadar hizmet görmüyor. Köylerin kişi başı gelen ödenek şehirlere harcanıyor. 

Mahalleli bunun yanı sıra, merkez caddenin düzenlenmesi, mahalleye PTT – kargo ve bankamatik ATM hizmetinin sunulması, otobüs duraklarının yenilenmesi gibi taleplerinin karşılık bulmasını istiyor.

Belde iken, mahalleye dönüştü, 

Tepe beldesi Mahalleye dönüşmesiyle hizmette gitti.

Belde ile mahalle arasında hizmette fark çok. 

Diyarbakır’da Bismil ilçesine bağlı 3 beldeden biri olan Tepe Mahallesi, 2012 yılında Büyükşehir Belediyeleri kanununun güncellenmesi ile mahalle statüsüne düştü. Kendi bünyesinde belediyesi olan bir belde iken, büyükşehir kanunu ile mahalle olan Tepe Mahallesi bu tarihten sonra adeta unutuldu. Bir zamanlar Tepe Belde Belediyesi kendisine bağlı 33’u aşkın köye hizmet veriyordu.

Barava Köyleri bu yollardan geçiyor

Bismil İlçesine bağlı Barava (nehir kenarı) bölgesinde bulunan 33’u aşkın köyün yolu Tepe Mahallesi’nden geçiyor. Bu nedenle Tepe Mahallesi önemli bir geçiş güzergâhı konumunda bulunuyor. Tepe Mahallesi belde iken bu köyler kendisine bağlı idi.

Tepe’nin en büyük eksiği doğalgaz

Tepe Mahallesi’nin en büyük eksikliğinin doğalgaz olmasına rağmen gelen siyasetçiler Tepe’yi doğalgaza kavuşturacağız demesine rağmen halk artık siyasetçilere inanmıyor.  

Tepe belde halkı Belediyelerinin iptal olmasını kapanmasını istemiyordu.

 “Tepe Mahallesi aslında bir belde, 5 bine yakın nüfusu var, merkez 14 kilometre uzaklıkta. Buraya doğalgaz hizmetinin gelmesi lazım Tepe, nüfusu ile Türkiye’de onlarca ilçeden daha büyük. Mahalle sakinleri, odun, kömür ile ısınıyor. Bunun yanında işyerlerinde de doğalgazın olmaması burada bulunan fabrikaları ve esnafları mağdur ediyor.  

Kaynak: Haber Merkezi