Teklif, Danıştayın iptal kararı doğrultusunda Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun'da değişiklik yapılmasını öngörüyor. Bu değişiklikle, Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'na tabi kamu idareleri ve bu idarelere bağlı döner sermaye işletmeleri tarafından mahkeme kararları ve icra emirleri üzerine yapılacak ödemelerde "borcu yoktur" belgesi aranması için Hazine ve Maliye Bakanına yetki verilecek.
Gelir Vergisi Kanunu'nda yapılan değişiklikle, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca belirlenen kriterlere göre teknogirişim şirketlerine verilen pay senetlerinin, belirli bir değeri aşmayan kısmı gelir vergisinden muaf tutulacak. Bu pay senetlerinin belirli süreler içinde elden çıkarılması durumunda ise muafiyet geri alınarak vergi tahsil edilecek.
Mükelleflerin günlük hasılatları üzerinden yapılan yoklamalarda yüzde 20'den fazla fark tespit edilirse, Vergi Usul Kanunu'na göre mükellef izaha davet edilecek. Bu hüküm, kurumlar vergisi mükellefleri için de geçerli olacak.
Elektronik ticaret pazar yerlerinde yapılan ödemeler vergi kesintisi kapsamına alınacak. Bu şekilde, vergi güvenliği sağlanarak kayıt dışılık azaltılacak. Cumhurbaşkanı, vergi kesintisi oranlarını belirleme yetkisine sahip olacak.
Teminat uygulaması kapsamındaki mükelleflerden istenecek teminatın üst sınırı 10 milyon lira olacak. Teminat verme süresi 30 günden 60 güne çıkarılırken, yükümlülüklerini yerine getiren mükelleflere teminat iade edilecek.
Tahsilat ve ödemelerin tevsik zorunluluğuna ilişkin yetkinin kapsamı genişletilecek. Elektronik ticaret hizmet sağlayıcılar, erişim, içerik, yer ve sosyal ağ sağlayıcılar, iktisadi ve ticari faaliyetlerine ilişkin bildirim verme yükümlülüğüne tabi olacak.
Kıymetli madenlerin değerlemesinde borsa rayici kullanılabilecek. Altın, gümüş, platin ve paladyum gibi kıymetli madenler borsa rayici ile değerlenecek. Borsa rayici yoksa maliyet bedeli esas alınacak.
Bu teklif ile vergi düzenlemelerinin daha etkin ve kapsamlı hale getirilmesi amaçlanıyor.