Kabul edilen maddeler kapsamında İcra ve İflas Kanunu'nda değişiklikler yapıldı. Buna göre, elektronik ortamda açık artırma yöntemiyle satışlarda teklifler arasındaki fark, satışa çıkarılan malın tahmini değerinin binde beşinden ve en az 1000 TL’den az olamayacak. Ayrıca, açık artırma süresinin son 10 dakikasında yeni bir teklif verilmesi durumunda, artırma süresi 3 dakika uzatılacak ve her yeni teklif verildiğinde bu uzatma işlemi tekrarlanacak. Ancak bu uzatma süresi toplamda bir saati aşamayacak.

Teklifle, yeniden değerleme oranına bağlı olarak parasal sınırlarda yapılan artırımlarda, 1000 TL'yi aşmayan kısımlar dikkate alınmayacak. Bu düzenleme, istinaf ve temyiz başvurularında uygulanacak parasal sınırları da kapsıyor. Ancak bu artışlar, bölge adliye mahkemesi veya Yargıtay tarafından bozulan kararlar için geçerli olmayacak; ilk karar tarihindeki parasal sınırlar dikkate alınacak.

Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararına uygun olarak, Avukatlık Kanunu'nda değişiklik yapıldı. Buna göre, adli yardım ödeneğinin barolara dağıtımında, birden fazla baronun bulunduğu illerde, puanlama nüfusa ve avukat sayısına göre yapılacak.

Ayrıca, Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ve İdari Yargı Ön Sınavı'na yeni soru alanları eklendi. Bu sınavlarda artık "milletlerarası hukuk", "milletlerarası özel hukuk", "genel kamu hukuku" ve "sosyal güvenlik hukuku" da sorulacak. Sınavdaki soru sayısı 100’den 120’ye çıkarılırken, yeni düzenlemeler yönetmelikle belirlenecek.

Bölge İdare Mahkemeleri ve Vergi Mahkemeleri’nde tek hakimle çözümlenecek davalara ilişkin parasal sınırlar da her yıl yeniden değerleme oranına göre güncellenecek. Tek hakimle görülecek davalar için dava tarihinde geçerli olan parasal sınırlar esas alınacak.

Muhalefet partilerinin milletvekilleri, altıncı madde görüşmeleri sırasında yoklama talep etti. Yapılan iki yoklamada da toplantı yeter sayısına ulaşılamayınca TBMM Başkanvekili Celal Adan, birleşimi yarın saat 14.00'te toplanmak üzere kapattı.

Kaynak: AA