TÜİK verilerine göre, tarla ürünleri (yem bitkileri hariç) üretiminde yüzde 5,2 oranında azalma beklenirken, sebzelerde yüzde 6, meyve, içecek ve baharat bitkilerinde yüzde 3,5 oranında artış tahmin ediliyor. Toplam üretim miktarının tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde 75,3 milyon ton, sebzelerde 33,7 milyon ton ve meyveler, içecek ile baharat bitkilerinde 28,4 milyon ton civarında gerçekleşmesi bekleniyor.

Tahıl Ürünlerinde Düşüş

Tahıl üretiminin geçen yıla kıyasla yüzde 7,1 oranında azalarak 39,2 milyon ton olması bekleniyor. Buğday üretiminin yüzde 5,5 azalarak 20,8 milyon tona, arpa üretiminin yüzde 10,9 azalarak 8,2 milyon tona, çavdar üretiminin yüzde 18 düşerek 250 bin tona ve mısır üretiminin yüzde 8,3 azalarak 8,3 milyon tona gerileyeceği öngörülüyor.

Sebze Üretiminde Artış

Sebze üretiminde ise yüzde 6'lık bir artış tahmin ediliyor. Domateste yüzde 10,1, kuru soğanda yüzde 5,3 ve salçalık-kapya biberde yüzde 19,9 oranında üretim artışı beklenirken; hıyarda yüzde 6,3, sivri biberde yüzde 3,3 ve beyaz lahanada yüzde 4,4 oranında üretim azalışı tahmin ediliyor.

Meyve Üretimi Yükselişte

Meyve, içecek ve baharat bitkilerinde ise üretim yüzde 3,5 artarak 28,4 milyon tona ulaşacak. Kiraz, nar, şeftali ve üzüm gibi meyvelerde üretim artışı beklenirken, elma ve çilekte üretim düşüşü öngörülüyor. Zeytin üretiminin ise yüzde 136,8 gibi büyük bir artış göstermesi tahmin ediliyor.

Öte yandan, turunçgil meyvelerinde üretim düşüşü bekleniyor. Mandalina üretiminde yüzde 32,1, portakalda yüzde 30,8 ve limonda yüzde 26,3 azalma tahmin ediliyor. Antep fıstığında ise yüzde 117,6 gibi önemli bir artış öngörülüyor.

Kaynak: AA