Bakan Yumaklı, Ankara Ulucanlar Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Türkiye Yüzyılında Şehir ve Tarım Paneli"ne katılarak önemli açıklamalarda bulundu.
Tarım sektörünün savunma kadar kritik bir alan olduğunu vurgulayan Yumaklı, yeni mezun veteriner hekimlere kamuda istihdam yerine kendi işlerinin patronu olmaları çağrısında bulundu.
Tarımsal üretimi etkileyebilecek olası krizlere karşı hazırlıklı olunması gerektiğine dikkat çeken Yumaklı, "Yeni normal dediğimiz dönemde tarım ve gıda üretiminde azalma, maliyet artışları ve hammadde temini gibi sorunlarla karşılaşmamız olası. Bu problemlere yönelik çözümleri sürekli gündemimizde tutmalıyız" diye konuştu.
Yumaklı, Birleşmiş Milletler verilerine göre 2050 yılında kentleşme oranının yüzde 68'e yükseleceğini ve buna bağlı olarak gıda ihtiyacının yüzde 60-70 oranında artacağını belirtti.
Artan nüfusun ihtiyaçlarını karşılarken tarımsal üretimin sürdürülebilirliğini sağlamanın temel hedefleri arasında olduğunu vurgulayan Bakan Yumaklı, ekolojik farkındalığın yükseldiğini ancak bunun üretime yeterince yansımadığını söyledi. Yumaklı, bu noktada yerel yönetimlerin sorumluluğunun büyük olduğunun altını çizdi ve belediyelerle iş birliğini sürdüreceklerini ifade etti.
- 23 Yılda 126 Milyar Liralık Destek
Kırsal kesimde nüfusun hızla yaşlandığına ve bunun geçen yılki G20 Zirvesi'nde de gündeme geldiğine değinen Yumaklı, bu nedenle kırsal kalkınmanın daha fazla önemsenmesi gerektiğini dile getirdi.
Bakanlık olarak kırsal kalkınma alanında sağlanan desteklere ilişkin bilgi veren Yumaklı, "Son 23 yılda 96 bin projeye 126 milyar liralık hibe sağladık. Gençler ve kadınlar için pozitif ayrımcılık ilkesiyle desteklerimizi sürdürüyoruz. Sulama yatırımlarına son 25 yılda 3,3 trilyon lira yatırım yapıldı ve şu anda 10 binden fazla tesisimiz bulunuyor" dedi.
Yumaklı, kent tarımı kavramı çerçevesinde jeotermal enerji kullanımıyla kurulan Organize Tarım Bölgeleri'nin önemine değinerek, ülke genelinde 61 farklı lokasyonda 44 Organize Tarım Bölgesi'nin faaliyete geçtiğini söyledi. Bu bölgelerin, ürettikleri ürünlerin belirli bir kısmını iç piyasaya sunacağını, kalan kısmının ise ihraç edileceğini belirtti.
- Gıda Erişimini Kolaylaştırmak Hedefleniyor
Bakan Yumaklı, Silvan Projesi'nin Türkiye'nin su kaynakları açısından sağladığı katkılara da değindi. Bu tür projelerde tüm paydaşlarla ortak çalışma yürüttüklerini belirtti.
Pazartesi günü başlayacak olan 4. Tarım Şûrası'na da değinen Yumaklı, "Şûradan çıkacak sonuçlar bizim için yol gösterici olacak. Bugüne kadar uygulanan birçok proje de benzer çalışmaların somut ürünü. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın da ifade ettiği gibi, tarım ve hayvancılıkta üretici gelirlerini artıran, girdi maliyetlerini azaltan ve tüketicilerin gıdaya erişimini kolaylaştıran bir sistemi hayata geçirmekte kararlıyız" ifadelerini kullandı.
- "2050'de Dünya Nüfusunun Yüzde 68'i Şehirlerde Olacak"
Panelde konuşan Tarımsal Strateji ve Politika Geliştirme Merkezi (TARPOL) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Mehdi Eker de, Türkiye'nin tarım ve gıda alanındaki entelektüel birikimini artırmayı hedeflediklerini söyledi.
Eker, pandemi sürecinde büyük şehirlerde gıda güvenliği konusundaki kaygıların belirginleştiğini hatırlatarak, "2050 yılında dünya nüfusunun yüzde 68'i şehirlerde yaşayacak. Şimdiden şehir hayatı için gıda güvenliğini sağlamak, insan-doğa ilişkisini düzenlemek ve yaşanabilir şehirler kurmak için çalışmalıyız" şeklinde konuştu.