Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), temmuz ayına ait Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi (Tarım ÜFE) verilerini açıkladı. Buna göre, tarım ürünlerinin üretici fiyatlarında temmuz ayında bir önceki aya kıyasla %8,03'lük bir artış görüldü. Geçen yılın aralık ayına göre ise %35,14, geçen yılın aynı ayına göre ise büyük bir yüzde 62,48'lik artış kaydedildi. Ayrıca, son on iki aylık ortalama dikkate alındığında %102,1 oranında bir artış meydana geldi.
Sektör bazında değerlendirildiğinde, ormancılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde %6,84, tarım ve avcılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde %8,01, balık ve diğer balıkçılık ürünlerinde ise %10,16 oranında artış kaydedildi.
Ana gruplarda bir önceki aya göre canlı hayvanlar ve hayvansal ürünlerde %3, tek yıllık bitkisel ürünlerde %8,04 ve çok yıllık bitkisel ürünlerde ise büyük bir %16,63'lük artış gözlendi.
Yıllık bazda incelendiğinde, Tarım ÜFE'nin alt gruplarının değişiminde farklılık görüldü. Düşük yıllık artış oranlarına sahip alt gruplar arasında %11,33 ile lifli bitkiler ve %17,99 ile tahıllar (pirinç hariç), baklagiller ve yağlı tohumlar bulunuyor. Bunun karşısında yüksek yıllık artış oranlarına sahip alt gruplar %108,92 ile sebze ve kavun-karpuz, kök ve yumrular ve %90,79 ile canlı kümes hayvanları ve yumurtalar olarak sıralandı.
Aylık bazda ise 7 alt grupta düşüş yaşanırken, 4 alt grupta artış kaydedildi. En fazla düşüş gösteren alt gruplar arasında %12,62 ile yumuşak çekirdekli meyveler ve sert çekirdekli meyveler ile %12,51 ile sebze ve kavun-karpuz, kök ve yumrular bulunuyor. Bir önceki aya göre azalış yaşayan tek alt grup ise %0,45 ile çeltik olarak belirlendi.