8 Ağustos 1925:

Bosnalı siyasetçi, devlet başkanı ve "Bilge Kral" ünvanlı Aliya İzzetbegoviç doğdu. Bosna Bağımsızlık Savaşı sırasında sergilediği duruşuyla dünya mazlumlarının gönlünde taht kuran Aliya, Sırp zulmüne karşı verdiği onurlu mücadele ile Bosna tarihinin unutulmaz lideri olarak anılacak.

8 Ağustos 1939:

600 Yahudi mülteciyi taşıyan Parita Gemisi, İzmir Limanı'na ulaştı; ancak Yahudilerin karaya çıkmalarına izin verilmedi. Bu zorla göç ettirme olayının arkasında, Filistin'de bir Yahudi devleti kurdurma amacı olduğu kısa sürede anlaşıldı. Avrupa başta olmak üzere birçok ülkeden Yahudiler, Filistin topraklarına göç ettirildi ve Yahudileri kovan devletler, orada Siyonist bir Yahudi devletinin kurulması için büyük çaba sarf ettiler.

8 Ağustos 1951:

CHP döneminde açılan ve CHP’nin temsilcilikleri gibi çalışan, gençliğin yozlaşmasına yol açan ve Müslüman toplumun gençliğine komünistlik aşılayan Halkevleri, Demokrat Parti iktidarı tarafından kapatıldı.

8 Ağustos 1963:

ABD, İngiltere ve Sovyetler Birliği, nükleer denemelerin durdurulması konusunda bir anlaşmayı Kremlin’de imzaladı. Ancak bu anlaşmalar, özellikle silahlanma konusunda kâğıt üzerinde kaldı ve adı geçen ülkeler, nükleer silahlar başta olmak üzere kitle imha silahlarında denemeler yapmaya devam ettiler.

8 Ağustos 1990:

İstanbul'da yaşanan su sıkıntılarını gidermek amacıyla Yalova'dan 'Oba Vega' adlı gemiyle getirilen su, Beşiktaş ve Beyoğlu şehir şebekesine pompalanmaya başlandı. Büyükşehir Belediye Başkanı Nurettin Sözen, bu yöntemle günde 60 bin ailenin su ihtiyacının karşılanacağını açıkladı. Dönemin SHP’li belediyesi, İstanbul’u susuz ve bakımsız bir duruma getirmiş ve değirmeni taşıma suyla döndürmeye çalışmıştı.

8 Ağustos 2014:

Uluslararası Göç Örgütü, Irak'taki çatışmalardan kaçan ve evlerini terk edenlerin sayısının bir milyonu geçtiğini bildirdi.

Editör: Murat Tanrıkulu