1934: Türkiye, Milletler Cemiyeti’ne Üye Oldu
Birinci Dünya Savaşı sonrasında 10 Ocak 1920’de İsviçre’de kurulan Milletler Cemiyeti'ne Türkiye, 1934 yılında katıldı. Cemiyetin amacı ülkeler arasındaki sorunları barışçıl yollarla çözmekti. Ancak başarılı olamayan bu teşkilat, İkinci Dünya Savaşı’nın ardından 1946’da yerini Birleşmiş Milletler’e bıraktı.

1961: Adnan Menderes’in İdamı
27 Mayıs Darbesi’nin ardından yargılanan eski Başbakan Adnan Menderes, 17 Eylül 1961’de İmralı Adası’nda idam edildi. Milli Birlik Komitesi, Celal Bayar’ın ve diğer bazı sanıkların cezalarını müebbet hapse çevirmişti.

1967: Kayseri-Sivas Maçı Katliamı
Kayserispor ile Sivasspor arasında oynanan futbol maçında çıkan olaylarda 40 kişi hayatını kaybetti, 300’den fazla kişi yaralandı. Sivas’ta yaşayan Kayserililere ait dükkânlar tahrip edildi.

1978: Camp David Anlaşması
ABD’nin arabuluculuğunda Mısır ve İsrail Camp David’de bir araya geldi. 26 Mart 1979’da imzalanan barış anlaşmasının temelleri bu görüşmede atıldı. Sina Yarımadası Mısır’a geri verildi, diplomatik ve ticari ilişkiler canlandırıldı. Ancak bu anlaşma, Filistin davasına zarar verdiği gerekçesiyle İslam dünyasında tepkiyle karşılandı.

1980: Gözaltı Sürelerinin Uzatılması
12 Eylül Darbesi sonrası gözaltı süresi 15 günden 30 güne çıkarıldı. Ancak bu yasal düzenleme kağıt üzerinde kalmış, gözaltında tutma süresi pratikte sınırsız hale gelmişti.

2009: Türkiye-Suriye Arasında Vize Muafiyeti
Türkiye ve Suriye arasında karşılıklı olarak vizeler kaldırıldı. Bu gelişme, iki ülke arasındaki ilişkilerin olumlu olduğu bir döneme işaret etse de, kısa süre sonra ilişkiler yeniden bozuldu.

2010: KPSS Skandalı
KPSS Eğitim Bilimleri sınavında yaşanan usulsüzlükler nedeniyle sınav iptal edildi. 15 Temmuz Darbe Girişimi’nin ardından FETÖ’nün sınav sorularını çaldığı ve kendi destekçilerine dağıttığı ortaya çıktı.

Muhabir: Murat Tanrıkulu