Dünya'nın Güneş'e en uzak olduğu tarih 4 Temmuz'dur. Dünya, elips şeklindeki yörüngesinde bazen Güneş'e yaklaşır, bazen de uzaklaşır. 4 Temmuz'da Dünya, Güneş'e yaklaşık 152 milyon kilometre uzaklıktadır.

1187: Selahaddin Eyyubi, Haçlıları Hıttin'de büyük bir yenilgiye uğrattı. Selahaddin Eyyubi komutasındaki Eyyubi ordusu, Kudüs Krallığı ordusunu kuşatarak imha etti. 17,000 Haçlı askeri öldürüldü ve Kudüs Kralı Lüzinyanlı Guy esir alındı.

1546: Osmanlı Devleti Kaptan-ı Deryası Barbaros Hayreddin Paşa vefat etti. Barbaros Hayreddin Paşa, Osmanlı tarihinin ünlü denizcilerinden biri olup, Osmanlı Devleti'nin ilk kaptan paşasıdır.

1776: Amerikan Kongresi, Britanya'dan bağımsızlığını ilan etti. Amerika kıtasının keşfinden sonra sömürgeci devletler burada hakimiyet kurmuş, yerlileri büyük ölçüde katletmişlerdir. ABD, bu sömürgeci hareketlerin sonucunda kurulmuş bir devlettir.

1827: New York'ta kölelik yasaklandı. ABD'nin diğer eyaletlerinde de zamanla kölelik kaldırılacak, ancak köleliğin etkileri uzun süre devam edecektir.

1997: Ankara 1 Numaralı DGM'de görülen Sivas Davası'nda savcı, 38 sanık için idam istedi. Sivas Halkı'nın İslam'ın kutsallarına yapılan hakarete karşı duruşu ağır bir şekilde cezalandırıldı. Medya ve hukuk camiası bu duruma sessiz kalırken, bazı kesimler de bu durumu destekledi.

2003: Süleymaniye'deki Türkiye Özel Timi Bürosu'na baskın düzenleyen 100 kadar ABD askeri, 11 Türk askerini gözaltına alarak Kerkük'e götürdü. Olayın ardından Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell'i arayarak olayı protesto etti ve Türk askerlerinin serbest bırakılmasını istedi. Bu olay Türkiye'de uzun süre tartışıldı.

Editör: Murat Tanrıkulu