1870: Kızılhaç Derneği, Birleşik Krallık'ta kuruldu. Uluslararası Kızılhaç Hareketi, dini inanç, dil, ırk, toplumsal sınıf veya politik görüş farkı gözetmeksizin insan hayatını ve sağlığını korumayı, insan varoluşunun saygı görmesini sağlamayı, insanların acı çekmesini önlemeyi ve acılarını dindirmeyi amaçlayan uluslararası bir insani hareket olarak bilinir. Ancak, özellikle Afrika ülkelerinde yardım faaliyeti adı altında misyonerlik faaliyetleri yürüttüğü iddiaları, Kızılhaç’ın güvenilirliğini zedelemiş ve tarafsız bir kuruluş olma vasfını kaybettirmiştir. Son dönemde ortaya çıkan bazı gerçekler, emperyalistlerin İslam dünyasını bölme projelerini sivil toplum kuruluşları ve uluslararası yardım kuruluşları aracılığıyla gerçekleştirdiğini ortaya koymuştur.

1958: Uluslararası Para Fonu’nun baskısıyla yüksek devalüasyona gidildi. Dolar, 2 lira 80 kuruştan 9 liraya çıktı.

1993: PKK’lılar, Mutki, Bitlis, Yenidoğan arasında 8 minibüsü durdurarak 15 vatandaşı katletti.

2010: Şili'de bir bakır madeni çöktü; 33 madenci yerin 700 metre altında mahsur kaldı. Yaklaşık iki ay süren kurtarma çalışmalarının ardından madenciler 13 Ekim’de yer altından sağ olarak çıkarıldılar.

2014: Diyarbakır’ın Lice ilçesinde 22 Temmuz’da LPG yüklü tankerin devrilmesi sonucu meydana gelen patlamada 30 kişi hayatını kaybetti.

2020: Lübnan’ın başkenti Beyrut'ta büyük bir patlama meydana geldi. Beyrut Limanı'ndaki patlamanın, uygunsuz koşullarda saklanan 2.750 ton amonyum nitrattan kaynaklandığı belirtildi. Patlamada yüzlerce kişi hayatını kaybetti, binlerce kişi yaralandı. Devasa mantar bulutunun yükseldiği patlamanın ardından Beyrut Limanı ağır hasar gördü ve şehirde iki hafta süreyle OHAL ilan edildi. Beyrut Valisi, hasarın 3 ila 5 milyar dolar arasında olduğunu söyledi.

Kaynak: Haber Merkezi