1429: Gökbilimci ve matematikçi Gıyaseddin Cemşid El-Kâşi vefat etti. Kaşan’da eğitimini tamamlayan El-Kâşi, Uluğ Bey’in daveti üzerine Semerkand’a giderek çalışmalarına burada devam etmiştir. Aritmetikte ondalık sistemi ilk kullanan kişidir.

1780: Ulema ve evliyaların büyüklerinden Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretleri vefat etti. 18 Mayıs 1703’te Erzurum’un Hasankale ilçesinde doğan İbrahim Hakkı Hazretlerinin 40’tan fazla eseri bulunmaktadır.

1812: Napolyon Rusya’ya savaş açtı. Tarihteki büyük savaşlardan biri olan bu savaş, Napolyon’un Moskova’yı istila etmesine rağmen Rusya’nın zaferi ve Fransa ordusunun neredeyse yok olmasıyla sonuçlandı. Savaşta Fransa’nın 30 bin, Rusya’nın 50 bin askeri öldü.

2001: Anayasa Mahkemesi, Fazilet Partisi’ni “laik cumhuriyet ilkesine aykırı eylemlerin odağı” olduğu gerekçesiyle, 3 ret oyuna karşılık 8 kabul oyuyla kapattı.

2003: Askerlik süresi değişti. 18 ay olan askerlik süresi 15 aya, 16 ay olan yedek subaylık süresi 13 aya, 8 ay olan kısa dönem askerlik süresi ise 6 aya indirildi.

2012: Türkiye’ye ait bir savaş uçağı Akdeniz’de, Suriye açıklarına düştü. Malatya Erhaç Meydanı’ndan kalkış yapan askeri uçağın Suriye tarafından düşürüldüğü açıklandı. Uçakta bulunan 2 pilotun cesetlerine yaklaşık 2 hafta sonra ulaşıldı.

Muhabir: Basri Akaydın