656: İslam’ın üçüncü halifesi ve Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in damadı olan Hazreti Osman, Mısır’dan gelen bir grup isyancı tarafından şehit edildi.

1166: Gavs-ı Azam Abdulkadir-i Geylani Hazretleri vefat etti. İslam âlimlerinin ve velilerinin büyüklerinden olan Abdulkadir Geylani Hazretleri, hem seyyid hem de şerifdir.

1588: Osmanlı döneminin en büyük mimarı olan Mimar Sinan hayatını kaybetti. Ondan sonra Osmanlı’da pek çok mimar gelmişse de, hiçbiri onun ününe ve eserlerinin seviyesine ulaşamamıştır.

1944: Patlayıcı yüklü iki gemi, Kaliforniya Port Chicago’da çarpıştı: 320 ölü, 400 yaralı.

1958: Amerika Birleşik Devletleri’nin Lübnan çıkarmasına ve İncirlik Üssü’ne asker göndermesine karşı çıkan Sovyetler Birliği, Türkiye sınırında askeri tatbikatlara başladı. ABD’nin Ortadoğu’ya yerleşmesinde en büyük yardımcısı ve müttefiki Türkiye idi. Türkiye, o dönemde yapılan hataların bedelini ABD’nin her on yılda yaptığı darbelerle ödedi. Son darbe girişimi olan 15 Temmuz Askeri Darbe Girişimi de İncirlik’ten yönetilmişti.

1997: Genelkurmay Askeri Savcılığı, Tansu Çiller’in ‘CIA hesabına casusluk yaptığı’ iddialarıyla ilgili soruşturma başlattı.

2003: İngiliz Hükümeti’ni, savaşı meşrulaştırmak için Irak’ın silahlanması konusundaki raporu şişirmekle suçlayan Savunma Bakanlığı’nın silahlanma uzmanı David Kelly gizemli bir şekilde ölü bulundu. İngiltere resmi makamları ölümün intihar olduğunu duyurmuşsa da yaygın kanaat, Savunma Bakanlığı’nın birçok sırra vakıf olan bu uzmanının susturulduğu yönündeydi.

2005: Endonezya hükümeti ile Açe Özgürlük Hareketi, 15 bin kişinin öldüğü 30 yıllık çatışmaya son veren barış anlaşmasına vardı. Anlaşma, 15 Ağustos’ta Helsinki’de imzalandı. Açe’li gerillalar bundan sonraki mücadelelerine silahsız olarak devam etme kararı aldılar ve bu yöntem dünya genelinde tartışılmaya başlandı.

2013: Mısır’da Hazim El-Biblavi’nin başbakanlığında kurulan geçici hükümet, darbeyle göreve gelen Cumhurbaşkanı Adli Mansur’un huzurunda yemin ederek göreve başladı. Geçici hükümet, 3 Kıptî ve 3 kadın olmak üzere 34 bakandan oluşuyordu. Liberal ve sol kesimden temsilciler bulunurken, İslami partilerden hiçbir isme yer verilmedi.

2014: Gazze’ye yönelik saldırılarını artıran İsrail donanması, kumsalda oyun oynayan çocukları hedef alarak 4 çocuğu katletti. 9, 10 ve 11 yaşlarında olan çocukların hepsi aynı aileden geliyordu.

Muhabir: Murat Tanrıkulu