1146 - Büyük Selçuklu Devleti'nin Musul ve Halep Atabeyi olan İmadeddin Zengi vefat etti. Zengi hanedanının kurucusu olan İmadeddin Zengi, Musul'un kuzeyinde İmadiye kentini inşa etmişti. Yerine, Musul’da büyük oğlu Birinci Seyfeddin Gazi, Halep’te ise küçük oğlu Nureddin Mahmud Zengi geçti.

1829 - Osmanlı İmparatorluğu ile Rusya arasında Edirne Antlaşması imzalandı. Küçük Kaynarca Antlaşması’ndan sonra imzalanan bu ağır antlaşmayla Osmanlı, Yunanistan’ın bağımsızlığını tanıdı ve birçok toprak kaybetti.

1960 - Irak, İran, Kuveyt, Suudi Arabistan ve Venezüella, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nü (OPEC) kurdu. OPEC daha sonra Katar, Libya, Cezayir, Nijerya gibi birçok ülkenin katılımıyla büyüyerek dünya petrol üretiminin yarısını elinde bulundurur hale geldi.

1966 - Türkiye'nin 4. Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel, 219 gün süren komanın ardından hayatını kaybetti. Gürsel, 27 Mayıs darbesinin lideriydi ve ölümünden sonra Ankara Gülhane Hastanesi’nde saat 6.45'te vefat etti.

1982 - Lübnan'ın Hristiyan Falanjist lideri ve yeni seçilen Devlet Başkanı Beşir Cemayel, bombalı bir saldırıda öldürüldü. Suikastin ardından Falanjistler, Sabra ve Şatilla mülteci kamplarına saldırarak yaklaşık 3 bin Filistinli sivili katletti.

1999 - Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Rektörler Komitesi, üniversite kampüslerinde başörtüsünü yasaklayan bir karar aldı. Bu karar, 28 Şubat sürecinin önemli adımlarından biri olarak başörtüsü yasağına ve dini hassasiyetlere karşı YÖK'ün duruşunu pekiştirdi.

2003 - Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman'ın, YÖK Başkanı Kemal Gürüz ile yaptığı görüşme gündem yarattı. Genelkurmay Başkanlığı, bu görüşmenin bilgileri dahilinde olduğunu açıklayarak, hükümete yönelik bir gözdağı mesajı verdi.

2019 - ABD Başkanı Donald Trump'ın, Fransa'daki G-7 Zirvesi sırasında Mısır'ın gayri meşru Cumhurbaşkanı Sisi için "En favori diktatörüm" ifadesini kullandığı ortaya çıktı.

Editör: Murat Tanrıkulu