1929: Of ve Sürmene çevresinde meydana gelen sel ve heyelan felaketinde 700 kişi boğuldu, 3500 kişi evsiz kaldı.

1960: Bediüzzaman Said Nursi'nin Urfa Halilurrahman Dergâhı'ndaki kabri yıkıldı ve naaşı askerler tarafından bilinmeyen bir yere götürüldü. Bu olay, Müslüman mütedeyyin halkın sevip saydığı kişilerin naaşlarının bile yok edildiğini göstermektedir. Son yıllarda, İslami sivil toplum kuruluşları Şeyh Said ve Said Nursi'nin kabir yerlerinin açıklanması için girişimlerde bulunmuş, ancak olumlu bir sonuç alınamamıştır.

1960: İdam cezasında yaş sınırı kaldırıldı.

1975: Eski Çin’in başkenti Xi’an’da, 2000 yıl öncesine ait kilden yapılmış, gerçek boyutlarda ve savaş donanımlı 6000 kişilik bir ordu bulundu. Seramik askerlerin hiçbirinin birbirine benzememesi dikkat çekti.

1995: Sırp Ordusu'nun Srebrenica'ya karşı gerçekleştirdiği harekât sırasında, General Ratko Mladiç komutasındaki ağır silahlarla donatılmış Sırp ordusu tarafından 8 bin 372 Boşnak'ın katledildiği Srebrenica Katliamı yaşandı. Bu katliamda kadın, bebek ve çocukların da hunharca katledildiği belgelerle kanıtlanmıştır. Birleşmiş Milletler, Srebrenica'yı güvenli bölge ilan etmiş olmasına rağmen, 400 silahlı Hollanda Barış Gücü askerinin varlığı katliamı önleyememiş; aksine katliama göz yummuştur. Srebrenica Katliamı, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'da gerçekleşmiş en büyük toplu insan kıyımı olması ve hukuksal olarak belgelenmiş ilk soykırım olması açısından da önemlidir. Batılı güçler, belgelenmeyen Yahudi katliamları gibi soykırımlara verdiği önemi bu belgeli ve bilinçli soykırım için göstermemiş ve müdahale etmekte kasıtlı bir şekilde ağır davranarak soykırımın derinleşmesini sağlamıştır.

1995: Seyda Molla Ali Zila vefat etti. İslami uyanış şuuruna sahip büyük Kürt âlimi, fikri ve ilmi çabalarıyla Türkiye'deki İslami şuurlanmaya katkı sağlamış ve birçok talebe yetiştirmiştir. Kürt ve Arap Edebiyatı’na hâkim olan Molla Ali'nin şiirlerinden oluşan bir divanı da vardır.

2016: Burhan Wani katledildi. Hindistan'ın Jammu ve Keşmir bölgesinde, Keşmir'in Kokernag bölgesindeki bir köyde, Hizbu'l-Mücahidin ile rejim askerleri arasında çıkan çatışmada Hizbu'l-Mücahidin Hareketi'nin üst düzey komutanlarından Burhan Wani, katledildi. Wani'nin hayatını kaybetmesinin ardından bölgede sıkıyönetim ilan edildi. Çıkan olaylarda 11 Müslüman hayatını kaybetti. Yasağa rağmen Müslüman halk, Wani'yi son yolculuğunda yalnız bırakmadı.

2019: İkinci Dünya Savaşı’nın ardından "Avrupa’da yaşanan en büyük insanlık trajedisi" olarak kabul edilen Srebrenica soykırımında katledilen 33 kişinin daha cenazesi, Potoçari Anıt Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Muhabir: Murat Tanrıkulu