Hastalıklara yakalanma riskinin arttığı, grip ve nezle gibi enfeksiyonların hızla yayıldığı kış aylarında, kalp sağlığını korumak da büyük önem taşıyor. Hava sıcaklıklarının sıfırın altına düşmesi, kalp krizi riskinde artışa neden olabiliyor.
Konuya ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulunan Kardiyoloji Uzmanı Dr. Osman Uzman, kalp krizinin, kalp damarlarında ani tıkanma sonucu gelişen ve ölümcül sonuçlar doğurabilen ciddi bir sağlık problemi olduğunu belirtti.
Türkiye’de her yıl yaklaşık 300 bin kişinin kalp krizi geçirdiğini hatırlatan Uzman, soğuk havaların kalp sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine değindi.
Soğuk Hava Damarları Daraltıyor
Soğuk havanın kalp damarlarını büzüştürdüğünü ve bu durumun kalbe giden kan akışını azalttığını vurgulayan Uzman, "Vücut, soğuğa karşı kendini korumak için damarları daraltıyor. Bu süreçte kalbin oksijen ihtiyacı karşılanamayabiliyor ve kalp üzerindeki yük artıyor" dedi.
Kalbin vücut ısısını koruyabilmek için daha fazla çalıştığını belirten Uzman, bu durumun da kalp üzerindeki baskıyı artırarak kriz riskini yükseltebileceğini ifade etti.
Kalp Krizinin En Belirgin Belirtisi Göğüs Ağrısı
Özellikle erkeklerde 45 yaş, kadınlarda ise 55 yaş üzerindeki bireylerin risk grubunda bulunduğunu dile getiren Uzman, soğuk havaların enfeksiyonları artırarak grip, nezle ve zatürre gibi hastalıkların kalp krizini tetikleyebileceğini söyledi.
Enfeksiyonların kalp zarı ve kalp kasında iltihaba yol açabileceğine dikkat çeken Uzman, "Bu durum kalp yetmezliğine sebep olabilir ve nadiren de olsa ölümle sonuçlanabilir. Soğuk hava, bu tür ciddi sağlık sorunlarına zemin hazırlayabilir" dedi.
Soğuk havalarda kalp krizinin en sık görülen belirtisinin göğüs ağrısı olduğunu belirten Uzman, "Göğüsün ortasında sıkışma, baskı hissi ile 15-20 dakika veya daha uzun sürebilen ağrılar ortaya çıkabilir. Bu ağrı, çene, boyun, sırt, kollar veya üst karın bölgesine yayılabilir. Bulantı, kusma, terleme ve çarpıntı gibi belirtiler de eşlik edebilir. Özellikle efor sırasında göğüs ağrısı yaşayan veya son zamanlarda ağrılarında şiddet, süre ve sıklık artışı olan kişilerin mutlaka bir doktora başvurması gerekir" şeklinde konuştu.
Kalp Sağlığını Korumak İçin Öneriler
Soğuk havalarda kalp krizini önlemek ve kalp sağlığını korumak için alınması gereken önlemleri sıralayan Uzman, "Sabah erken saatlerde ve akşam geç saatlerde spor yapmaktan kaçınılmalı. Kalp hastaları, dışarı çıkarken hava sıcaklığına dikkat etmeli, göğüs, baş ve boyun bölgesini koruyacak şekilde giyinmeli. Tek kat kalın giysiler yerine, vücut ısısını dengede tutacak şekilde orta kalınlıkta 2-3 kat kıyafet tercih edilmeli. Egzersiz yapmadan önce mutlaka 10 dakika ısınma hareketleri yapılmalı ve ağır yemeklerden kaçınılmalıdır" dedi.
Düzenli beslenme ve uyku düzeninin kalp sağlığı açısından kritik olduğuna dikkat çeken Uzman, soğuk havalarda yağlı balık, süt, tahıllar, doğal D vitamini kaynağı olan mantar gibi besinler ile C vitamini açısından zengin sebze ve meyvelerin tüketilmesi gerektiğini ifade etti.
"Soğuk hava nedeniyle evde kalmak yerine, dışarıda belirli saatlerde ve kısa süreli egzersiz yapılmalı" diyen Uzman, kalp sağlığını korumak için sigara ve alkolden uzak durulması gerektiğini de vurguladı.
Özellikle sigaranın soğuk havalarda enfeksiyonlara zemin hazırladığına işaret eden Uzman, "Sigara, kalp sağlığını olumsuz etkileyen en önemli faktörlerden biri. Aynı zamanda stres de kalp hastalıklarını tetikleyen önemli bir unsur. Bu nedenle stres yönetimi konusunda gerekli önlemler alınmalı" ifadelerini kullandı.