Yapıcıoğlu, “Biz, Anayasa’nın 4. maddesi olmasın diyoruz. Değiştirilemez maddeler, gelecek nesillerin iradesine ipotek koymaktır” ifadeleriyle, bu maddenin kurucu irade değil, darbeci Kenan Evren tarafından 1982 Anayasası’na eklendiğini vurgulamıştı.

AK Parti'den Darbe Anayasasına Sahip Çıkan Açıklama!

CHP ve müttefiklerinin tartışmayı sığ açıklamalarla tıkadığını öne süren AK Parti, tartışmaya dahil olarak net bir tutum sergiledi. AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, “Anayasa'nın ilk dört maddesiyle ilgili herhangi bir tartışmamız yoktur. Bu maddelerde değişiklik teklifi bizim açımızdan olumlu değildir” açıklamasını yaptı. Çelik’in bu açıklaması, sivil bir anayasa beklentilerini zora soktu.

Resim 112312312312312

1924 ve 1961 Anayasaları sadece "Devletin şekli Cumhuriyettir" hükmünün değiştirilemezliğini korurken, 1982 Anayasası, Cumhuriyetin nitelikleri olan laiklik gibi kavramların da değiştirilemez olduğunu hükme bağlamış durumda.

CHP’nin 1950 seçim beyannamesinde yer alan “Tek parti döneminin gereği olarak Anayasa'ya sokulan 6 ilkeyi (Milliyetçilik, Halkçılık, Devletçilik, Laiklik, Devrimcilik) Anayasa’dan çıkaracağız” vaadi de tartışmanın geçmişine ışık tutuyor.

Kaynak: Haber Merkezi