Sahipsiz sokak hayvanlarıyla ilgili "Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"nin tüm maddeleri TBMM Genel Kurulu'nda onaylanarak yasalaştı.
Toplam 17 maddeden oluşan yasa kapsamında, barınaklara alınan köpeklerden insanların ve diğer hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike oluşturan, olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalıkları bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olan hayvanlara, Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nun 9. maddesi gereğince ötenazi uygulanabilecek. Bu işlem, veteriner hekimler tarafından veya gözetimlerinde gerçekleştirilecek.
Kanunda yapılan değişiklikle, "insan, hayvan ve çevre sağlığını gözetme" ifadesi eklendi. Sahipsiz hayvanlarla ilgili yapılacak çalışmalarda tereddüt yaşanmaması için "sahipli hayvan" ve "sahipsiz hayvan" kavramları net bir şekilde tanımlanacak.
"Yakala-kısırlaştır-sal" yönteminin kaldırılması nedeniyle hayvan bakımevi tanımında düzenlemeye gidildi. Yeni tanıma göre hayvan bakımevleri, "Bakanlıktan izin alınarak kurulan ve hayvanların sahiplendirilinceye kadar barındırılıp rehabilite edildiği tesisler" olarak tanımlandı.
Sahipsiz ve bakıma muhtaç hayvanların hayvan bakımevlerinde rehabilite edilip sahiplendirilene kadar bakılacağı ve bu hayvanlara barınak dışında bakılmasının ancak yasal sahiplenme ile mümkün olacağı ilkesi getirildi. Kanun'dan çıkarılan "Evcil hayvanlar, türüne özgü hayat şartları içinde yaşama özgürlüğüne sahiptir. Sahipsiz hayvanların da sahipli hayvanlar gibi yaşamları desteklenmelidir." ifadesi, yeni düzenlemeyle kaldırıldı.
Maddi kazanç veya çıkar gözetmeksizin, insani ve vicdani sorumluluklarla sahipsiz ve bakıma muhtaç hayvanları sahiplenmek isteyen ve kanunda öngörülen koşulları taşıyan kişilerin teşvik edilmesi ve bu kapsamda koordinasyon sağlanması esas olacak.
Yerel yönetimler, gönüllü kuruluşlarla iş birliği yaparak, sahipsiz hayvanların bakımevlerine alınması, bakımlarının ve tedavilerinin sağlanması, eğitim çalışmalarının yürütülmesi için bakımevleri kuracaklar.
Barınaklara alınan rehabilite edilmiş köpekler sahiplendirilene kadar bu yerlerde kalacak ve güncel veri sağlanabilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı veri tabanına kaydedilecekler. Yerel yönetimler, sahipsiz köpeklerle ilgili yürüttükleri çalışmalarda, Ev Hayvanlarının Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesi kapsamında gerekli idari tedbirleri alabilecekler.
Hayvanlara yapılacak müdahaleler sadece tıbbi gerekçelerle değil, kanunda belirtilen diğer istisnai durumlarda da yapılabilecek.
Yerel yönetimler adına toplanan sahipsiz hayvanların barınak dışına bırakılması veya barınakta barındırılan köpeklerin başka bir yere terk edilmesi yasak kapsamına alındı. Bu sayede, sahipsiz hayvanların toplanması, barınaklara götürülmesi ve sahiplendirilinceye kadar bakılması süreçlerinin eksiksiz bir şekilde uygulanması hedefleniyor.
İl Hayvanları Koruma Kurulunun görevlerine, sahipsiz hayvanların korunmasına yönelik çalışmaların yanı sıra insan, hayvan ve çevre sağlığını korumaya yönelik olarak sahipsiz hayvanlardan kaynaklanan sorunların belirlenmesi ve çözüm önerileri geliştirilmesi eklendi.