Sağlıklı Beslenme Takıntıya Dönüşebilir
Sağlıklı beslenmenin öneminin her geçen gün daha fazla vurgulandığını belirten Aytop, "Gerek sosyal medyada gerekse televizyon programlarında sağlıklı beslenme sıkça konuşulan bir konu haline geldi" dedi. Ancak bazı bireylerin, sağlıklı beslenme konusunda aşırı bir hassasiyet geliştirerek bunun takıntı boyutuna ulaşabileceğine dikkat çeken Aytop, "Kişi, en sağlıklı ve doğal gıdaları bulabilmek için sürekli araştırma yapıyor, gününün büyük bölümünü bu konuya ayırıyor. Bu noktada devreye 'Ortoreksiya Nervoza' dediğimiz durum giriyor" açıklamasında bulundu.
Sosyal Hayata Olumsuz Etkileri Var
Ortoreksiya Nervoza'nın en belirgin belirtilerinden birinin, bireyin gününü doğal ve saf beslenme araştırmalarına ayırması olduğunu vurgulayan Aytop, "Bu kişiler, katı ve kısıtlayıcı diyetler uyguluyor. Dışarıda yemek yemekten kaçınıyorlar, çünkü sağlıksız buldukları gıdaları tüketme ihtimali onları kaygılandırıyor" dedi.
Bu durumun bireylerin sosyal yaşamını olumsuz etkileyebileceğine dikkat çeken Aytop, “Bir restorana ya da kafeye gitmekten kaçınıyor, gitmek zorunda kaldıklarında ise ya hiçbir şey yemiyorlar ya da kendi yiyeceklerini götürüyorlar. Bu da zamanla sosyal izolasyona yol açabiliyor. Ayrıca, çevrelerindeki insanları da kendi beslenme düzenlerine uymaya zorlayabiliyorlar. Tüm bunlar kişiler arası ilişkilerde problemlere neden olabiliyor” şeklinde konuştu.
Tedavi İçin Çok Yönlü Bir Yaklaşım Gerekli
Ortoreksiya Nervoza’nın tedavisinde farklı disiplinlerin birlikte çalışmasının önemli olduğunu belirten Aytop, "Psikoterapi desteğinin yanı sıra bir beslenme uzmanından yardım almak ve gerekli durumlarda psikiyatrist desteğine başvurmak süreci olumlu yönde etkileyebilir. Ayrıca aile ve sosyal destek de büyük önem taşıyor” dedi.
Mükemmeliyetçi Bireylerde Daha Sık Görülüyor
Ortoreksiya Nervoza ile sosyal medya arasındaki ilişkiye de değinen Aytop, “Sosyal medya üzerinden sağlıklı beslenmeyle ilgili sürekli içeriklere maruz kalıyoruz. Hangi gıdanın sağlıklı, hangisinin zararlı olduğuna dair bilgi bombardımanı var. Ancak bu bozukluğun tek sebebinin sosyal medya olduğunu söylemek doğru olmaz” diye konuştu.
Psikolojik ve biyolojik yatkınlıkların yanı sıra sosyal faktörlerin de bu bozukluğun gelişiminde etkili olduğunu vurgulayan Aytop, "Ortoreksiya Nervoza, özellikle mükemmeliyetçi ve obsesif düşünmeye eğilimli bireylerde daha sık görülüyor. Aynı zamanda dansçılar, sporcular ve belirli bir vücut formunu korumak zorunda olan bireylerde yaygın şekilde karşımıza çıkabiliyor" diyerek sözlerini tamamladı.