Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, 70 milyon aktif kullanıcıya ulaşan e-Nabız sisteminin herhangi bir ülkeye satılmadığı ve satılamayacağı vurgulanarak, sistemin Sağlık Bakanlığı'nın izni olmadan başka bir yerde kullanılamayacağı belirtildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“e-Nabız Kişisel Sağlık Kaydı Sistemi, tamamen ülkemize özgü olarak geliştirilmiş ve Katar'a satıldığı yönündeki iddialar gerçeği yansıtmamaktadır. Bu sistem, Bakanlığımızın belirlediği hedefler doğrultusunda tasarlanmış olup, tüm hakları Sağlık Bakanlığı’na aittir. Bugün itibariyle 70 milyon aktif kullanıcıya ulaşmış olan sistem, 39 merkezi sistemle entegre halde çalışmakta ve 30 binden fazla sağlık tesisiyle güvenli bir şekilde veri paylaşımı yapmaktadır. Bu başarıda, e-Nabız'ı hızla benimseyen vatandaşlarımızın ve sağlık çalışanlarımızın büyük katkısı bulunmaktadır.”

Açıklamanın devamında, vatandaşların kişisel sağlık verilerinin korunmasına dair titizlikle çalışıldığı ve bu verilerin üçüncü taraflara açılmasının mümkün olmadığına dikkat çekildi. Bakanlık, "Kişisel sağlık verileri, Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ve ilgili mevzuatlar çerçevesinde en üst düzeyde korunmaktadır. e-Nabız, Türkiye Cumhuriyeti'nin sağlık bilişimi alanında gurur kaynağı olan bir projedir ve tüm hakları Sağlık Bakanlığı'na aittir. Sistemin güvenliği ve gizliliği, kritik varlıklar listemizde yer alarak korunmaktadır. Yalan haberlerle sisteme duyulan güveni sarsmaya yönelik bu tür girişimlere karşı tüm yasal haklarımızı kullanacağımızı kamuoyuna duyuruyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Kaynak: İLKHA