RTÜK tarafından yapılan açıklamada, geçen yayın döneminde yayıncılık ilkelerinin ihlalleri nedeniyle istenmeyen bazı cezai yaptırımların uygulanmak zorunda kaldığı belirtildi. Yayıncıların, hem toplumsal sorunları tetiklememesi hem de mağdur duruma düşmemesi için bu uyarıların ciddiye alınması gerektiği vurgulandı.

Açıklamada, son günlerde medyada yer alan kadına ve çocuklara yönelik şiddet olaylarına ilişkin, "Bu tür olayların medyada işleniş biçimi ne yazık ki beklenen olgunluk seviyesinden uzak. Basın meslek ilkelerine riayet edilmiyor ve mağdurlar tekrar mağdur ediliyor" denildi. Mahkemelerin verdiği yayın yasaklarına uyulmadığı ve bu ihlallerin halkın tepkisini çektiği ifade edildi.

RTÜK ayrıca, geçen dönemde yürürlüğe giren "Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Etik İlkeleri", "Spor Programları Yayın Etik İlkeleri" ve "Haber Bültenlerinde Akıllı İşaretler Uygulaması" kararlarını hatırlatarak, alınan kararların tüm medyayı bağlayıcı nitelikte olduğunu belirtti. Özellikle gündüz kuşağı programları için ilke kararlarının yakında kamuoyuna açıklanacağı ve bu programlardaki aşırılıkların önüne geçilmesi için gerekli tedbirlerin alınacağı duyuruldu.

Ayrıca açıklamada, medya kuruluşlarına suça teşvik ve şiddet içerikli yayınlar nedeniyle 47 kez yaptırım uygulandığı kaydedildi.

RTÜK, medya kuruluşlarına yönelik uyarısında şunları vurguladı: "Medya reyting uğruna sorumsuz bir yayın politikası izleyemez. Şiddet içeren olaylar, çocukların izleyebileceği saatlerde ekrana taşınamaz, bu görüntülerle şiddet olağanlaştırılamaz. Medya, toplumsal olaylarda sorumlu bir şekilde davranmak zorundadır. Basın ve ifade özgürlüğü, mağduriyet yaratacak şekilde kullanılamaz."

RTÜK, 6112 sayılı kanun ve etik ilkeler çerçevesinde yayıncılık ilkelerine aykırı davrananlarla mücadelesini sürdüreceğini belirtti. Yeni dönemde, izleme uzmanlarının aktif olarak denetim yapacağı ve ihlallerde ağır cezai yaptırımların uygulanacağı ifade edildi.

Kaynak: AA